Держпраці розказала, як припиняти відпустки без збереження зарплати на час карантину в школі

За яких умов працівник має писати заяву про припинення відпустки, а за яких — кінець відпустки та вихід працівника на роботу відбувається автоматично.

Держпраці розказала, як припиняти відпустки без збереження зарплати на час карантину в школі

Відпустка без збереження заробітної плати працівникам із дітьми на час карантину надається згідно з п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон про відпустки).

Право працівника на таку відпустку зумовлено потребою у догляді за дитиною віком до 14 років.

Управління Держпраці у Рівненській області наголошує

Якщо в особовій справі працівника відсутня копія свідоцтва про народження дитини, її необхідно долучити до заяви про надання такої відпустки з пред’явленням оригіналу.

Здійснення догляду за дитиною матір’ю та батьком — презумпція. Інші особи повинні документально підтверджувати цю обставину.

Як організувати роботу працівників із дітьми під час карантину

Відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною в період карантину може надаватись:

  • матері або особі, яка її заміняє;
  • батькові,
  • бабі,
  • діду,
  • іншому родичу, які фактично доглядає за дитиною,
  • особі, яка усиновила дитину,
  • особі, яка взяла під опіку дитину,
  • одному із прийомних батьків,
  • одному із батьків-вихователів.

Обов’язковою умовою надання такої відпустки є оголошення карантину.

Антикризова робота з персоналом в умовах карантину

Держпраці розказала, як припиняти відпустки без збереження зарплати на час карантину в школі

⇛ Отримати безплатний доступ до програми ⇚

Карантин встановлюється та скасовується Кабміном (ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Відповідне питання перед КМУ порушує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за поданням головного державного санітарного лікаря України.

Рішення про встановлення карантину, а також про його скасування, негайно доводиться до відома населення відповідної території через ЗМІ (ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Офіційне опублікування постанов КМУ здійснюється в газеті «Урядовий кур’єр» та Офіційному віснику України, а також в інших офіційних друкованих виданнях і друкованих засобах масової інформації, визначених у статті 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Також акти КМУ оприлюднюються на офіційному веб-сайті Кабміну.

Держпраці розказала, як припиняти відпустки без збереження зарплати на час карантину в школіОстанній день карантину 10 чи 11 травня?

Щоб отримати відпустку без збереження зарплати на час карантину в школі, необхідно надати довідку про те, що дитина навчається в закладі освіти на території, де встановлено карантин.

Проте отримання такої довідки та подання її роботодавцеві може бути ускладнене обмежувальними заходами, тому роботодавець при наданні такої відпустки може брати до уваги інші відомості про навчання дитини у певному закладі освіти. Зокрема, зі змісту розпорядження КМУ роботодавець має можливість встановити, чи знаходиться заклад освіти на території, на якій встановлено карантин, та чи передбачає карантин обмеження на відвідування вихованцями та учнями закладів освіти.

Держпраці розказала, як припиняти відпустки без збереження зарплати на час карантину в школіЯк працівнику подати заяву, якщо він не може зробити це особисто під час карантину

Відпустка може надаватися працівнику за його заявою на весь період карантину, або на його частину.

Держпраці наголошує

Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, така відпустка може продовжуватись та надаватися стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій.

У наказі про відпустку доцільно передбачити автоматичне продовження відпустки у разі продовження карантину та відповідних обмежень. Тобто, написати заяву не до певної дати, а на період оголошення Урядом України карантину на всій території України. Це відповідатиме змісту карантинних заходів, адже не вимагатиме від працівника написання нової заяви про відпустку, для чого у більшості випадків йому довелося б прибути до місця роботи.

Запровадження інших режимів, у тому числі таких, що передбачають закриття закладів освіти для відвідування учнями та вихованцями, права на відпустку, передбачену п. 3-1 ч. 1 статті 25 Закону про відпустки не дають.

Варіанти припинення відпустки без збереження зарплати у зв’язку з карантином у дитини

Відпустка припиняється за заявою працівника або із закінченням карантину чи в день, коли заклади освіти відкриваються для відвідувань дітьми.

Відпустку припиняють за заявою працівника, якщо у нього більше немає потреби забезпечувати догляд за дитиною.

У випадку, коли карантин відмінили достроково, а відпустка була надана до конкретної дати, вона теж припиняється достроково.

Дізнавшись із відкритих джерел про дострокову відміну карантину або про відкриття закладів освіти для відвідування дітьми, працівник повинен не пізніше дня, наступного за останнім днем карантину, або дня, коли заклади освіти відкрито для відвідування дітьми, стати до роботи.

Держпраці вважає, що роботодавцю доцільно забезпечити додаткове інформування працівників про необхідність стати до роботи у зв’язку із відміною карантинних заходів.

Нагадуємо, що час відпустки, передбаченої п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, не впливає на кількість календарних днів відпустки, передбаченої статтею 26 цього ж закону.

За інформацією Держпраці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ на відпустку без збереження заробітної плати

Українці користуються правом на відпустку без збереження заробітної плати не лише для відпочинку, а й для життєво важливих справ, до яких примусила війна. Щоб полегшити роботу кадровиків, ми підготували зразок наказу на відпустку без збереження заробітної плати та зразок наказу на відпуску без збереження заробітної плати на період воєнного стану
178515

Відпустка без збереження зарплати для ВПО під час воєнного стану

Згідно із чинним законодавством, внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та тим, хто виїхав за кордон під час воєнного стану, може надаватись відпустка без збереження заробітної плати на 90 днів для ВПО. Які особливості оформлення має відпустка без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщених осіб? На який термін надається відпустка для ВПО під час воєнного стану? Відповіді на ці та інші питання читайте у статті.
18553

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46272

Заява на відпустку за власний рахунок

Працівник написав «заява за свій рахунок» або «заява на відпустку за власний рахунок на період війни». Поясніть, що потрібно дотриматись мови закону та переписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Зразок заяви скачайте у статті та надайте працівнику для прикладу. Поясніть, що відпустки без збереження заробітної плати є різних видів. У деяких випадках надавати чи ні таку відпустку залежить від роботодавця.
219427

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
220055

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді