Відпустка без збереження зарплати для ВПО під час воєнного стану

Автор
порталу «Кадровик-01»
19 липня 2022 року з’явився новий вид відпусток — відпустка без збереження заробітної плати працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи. Як оформити таку відпустку, на який строк можна надавати, та які додаткові документи має надати працівник?


19.07.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352).

Серед ключових змін за Законом № 2352 зокрема такі:

Одним із нововведень у відпустках є обов’язок роботодавця під час воєнного стану за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), надати йому відпустку без збереження зарплати.

Тривалість відпустки за власний рахунок ВПО визначає у своїй заяві, але вона не може становити більше 90 к. дн.

Важливо! Період такої відпустки не враховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону про відпустки (ч. 4 ст. 12 Закону № 2136).

Таким чином, якщо раніше працівник, який виїхав за кордон або став внутрішньо переміщеною особою міг оформити відпустку без збереження зарплати на період карантину або воєнного стану лише за згодою роботодавця, то після змін під час дії воєнного стану роботодавець не має права відмовити працівнику, що виїхав з України чи набув статусу ВПО, у відпустці за власний рахунок. Однак має виконуватися ключова умова — працівнику необхідно підтвердити право на відпустку.

 

Оформлення відпустки за власний рахунок для ВПО

Надавайте працівнику, що виїхав з України чи набув статусу ВПО, відпустку без збереження зарплати за його заявою. А на підставі заяви на відпустку за власний рахунок оформте відповідний наказ.

Щоб ви оформили необхідні документи правильно й з дотриманням ДСТУ 4163:2020, скористайтеся зразками від наших експертів.

Заява внутрішньо переміщеної особи на відпустку без збереження заробітної плати

заява на відпустку без збереження заробітної плати для впо

СКАЧАТИ

Наказ про відпустку без збереження зарплати як внутрішньо переміщеній особі

Наказ на відпускту без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщенної особи зразок

СКАЧАТИ

 

 



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді