Відпустка без збереження зарплати для ВПО під час воєнного стану

Автор
порталу «Кадровик-01»
Згідно із чинним законодавством, внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та тим, хто виїхав за кордон під час воєнного стану, може надаватись відпустка без збереження заробітної плати на 90 днів для ВПО. Які особливості оформлення має відпустка без збереження заробітної плати для внутрішньо переміщених осіб? На який термін надається відпустка для ВПО під час воєнного стану? Відповіді на ці та інші питання читайте у статті.

 Відпустка без збереження заробітної плати для ВПО регулюється нормами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX (далі — Закон № 2352).

Серед ключових змін, які регулює Закон № 2352 зокрема такі:

Важливо розуміти, що роботодавець зобов’язаний під час воєнного стану надати працівнику відпустку без збереження зарплати за його заявою. Це положення стосується зокрема і тих працівників, які виїхали за межі території України або набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Тривалість відпустки за власний рахунок ВПО визначає у своїй заяві, але вона не може становити більше 90 к. дн.

Важливо! Період такої відпустки не враховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону про відпустки (ч. 4 ст. 12 Закону № 2136).

Таким чином, якщо раніше працівник, який виїхав за кордон або став внутрішньо переміщеною особою міг оформити відпустку без збереження зарплати на період карантину або воєнного стану лише за згодою роботодавця, то зараз під час дії воєнного стану роботодавець не має права відмовити працівнику, що виїхав з України чи набув статусу ВПО, у відпустці за власний рахунок. Однак має виконуватися ключова умова — працівнику необхідно підтвердити право на відпустку.

 

Оформлення відпустки за власний рахунок для ВПО

Надавайте працівнику, що виїхав з України чи набув статусу ВПО, відпустку без збереження зарплати за його заявою. А на підставі заяви на відпустку за власний рахунок оформте відповідний наказ.

Заява внутрішньо переміщеної особи на відпустку без збереження заробітної плати

Заява внутрішньо переміщеної особи на відпустку без збереження заробітної плати

СКАЧАТИ

Наказ про відпустку без збереження зарплати як внутрішньо переміщеній особі

Наказ про відпустку без збереження зарплати як внутрішньо переміщеній особі

СКАЧАТИ



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді