Як отримати допомогу з часткового безробіття під час карантину на коронавірус

Суб’єкти малого і середнього підприємництва, що зупинили чи скоротили діяльність через карантин, подають до центру зайнятості пакет документів для отримання допомоги з часткового безробіття. Документи можете відправити на e-mаil центру зайнятості у вигляді скан-копій.

Як отримати допомогу з часткового безробіття під час карантину на коронавірус

Наказ про продовження простою на час карантину

На допомогу з часткового безробіття можуть розраховувати як суб’єкти малого чи середнього підприємництва, так і великі підприємства. Підстави — статті 47, 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067).

Щоб отримати допомогу, роботодавці подають до центру зайнятості документи:

  • суб’єкти малого, середнього підприємництва — визначені статтею 47-1 Закону № 5067 та Порядком надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженим постановою КМУ від 22.04.2020 № 306;
  • суб’єкти великого підприємництва — визначені статтею 47 Закону № 5067 та Порядком надання допомоги по частковому безробіттю, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 07.03.2013 № 103.

Суб’єкти малого чи середнього підприємництва можуть отримати допомогу з часткового безробіття, якщо:

Як отримати допомогу з часткового безробіття під час карантину на коронавірусДізнайтеся, чи можна оголосити простій на час карантину частині працівників

Так скеровують стаття 47-1 Закону № 5067 та базовий документ для отримання допомоги — Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ;від 22.04.2020 № 306, що набрала чинності 28.04.2020.

Допомогу можуть отримати не лише ті малі чи середні суб’єкти підприємництва, що пов’язані з виробництвом, а й всі суб’єкти господарювання, що відповідають умовам, визначеним у статті 47-1 Закону № 5067. Статтю 47-1 ввели до Закону № 5067 з 02.02.2020 згідно із Законом від 30.03.2020 № 540-IX. Згідно з первинною редакцією цієї статті на допомогу з часткового безробіття могли розраховувати лише ті малі чи середні суб’єкти господарювання, чия діяльність пов’язана з виробництвом. Утім, з 18.04.2020 це обмеження знято (Закон України від 13.04.2020 № 553-IX ). На допомогу можуть розраховувати всі суб’єкти малого та середнього підприємництва, що зупинили чи скоротили діяльність.

image37

Зупинення (скорочення) діяльності — зупинення (скорочення) діяльності роботодавця внаслідок карантину, яке призвело до часткового або повного скорочення тривалості робочого часу його працівників.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину — кошти, передбачені в бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі — Фонд), що надаються центрами зайнятості роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва для виплати допомоги працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності внаслідок карантину.

⇛ Як продовжити відпустки, простій та дистанційну роботу ⇚

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається за кожну годину, на яку працівникові скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, з розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги не перевищуватиме МЗП — 4723 грн.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям на строк зупинення (скорочення) діяльності та протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Як отримати допомогу з часткового безробіття під час карантину на коронавірусДізнайтеся, як оплатити листок непрацездатності під час простою

Якщо ви є роботодавцем з числа суб’єктів малого чи середнього підприємництва, то щоб отримати допомогу по частковому безробіттю на період карантину подайте до центру зайнятості за місцем реєстрації як платника ЄСВ такі документи:

1) заява у довільній формі, в якій, зокрема, зазначається інформація про належність роботодавця до суб’єктів малого або середнього підприємництва відповідно до Господарського кодексу України та до якої додаються засвідчені роботодавцем копії підтвердних документів щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до центру зайнятості документів, передбачених цим пунктом;

2) засвідчена роботодавцем копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) діяльності;

3) відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта), в яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину згідно із статтею 47-1 Закону № 5067;

4) видана ДПС довідка про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності.

Центр зайнятості перевірить документи, і якщо все добре, то укладе договір про надання допомоги.

Нагадаємо, що Уряд виділив 4,723 млрд грн на допомогу по частковому безробіттю — суб'єктам малого та середнього підприємництва на період карантину для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час (постанова КМУ від 27.04.2020 № 308).

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32540

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64694

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7451

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7880

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді