Обов’язкові умови для запровадження суміщення

Суміщення професій (посад) може ініціювати як працівник, так і роботодавець. Однак, оформлення суміщення буде правомірним лише за дотримання норм КЗпП.
Обов’язкові умови для запровадження суміщення

☝ Що буде роботодавцю, якщо не доплачувати

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) в межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві, установі, організації.


Для встановлення суміщення посад у штатному розписі підприємства має бути передбачена вакантна посада (п. 1 постанови РМ СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.1981 № 1145, далі — Постанова № 1145).

У разі відсутності вільної посади або посади в штатному розписі, суміщення посад є неможливим.

Не плутайте суміщення та сумісництво.

Суміщення посад може бути встановлено:

  • за заявою працівника,
  • з ініціативи роботодавця.

Суміщення з ініціативи роботодавця відбувається рідко, оскільки зміна істотних умов праці можлива за умови, що це викликано змінами в організації виробництва і праці та про ці зміни працівник був повідомлений не пізніше ніж за два місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП).

Оформлюється суміщення професій (посад) наказом. Укладати новий трудовий договір або додаткову угоду до чинного не має потреби. Працівник продовжує обіймати свою основну посаду, тож записи про суміщення до особової картки працівника та трудової книжки теж вносити не потрібно.

В наказі запровадження суміщення обов’язково необхідно вказати:

  • назву професії (посади), за якою відбуватиметься суміщення;
  • умови виконання роботи;
  • розмір доплати до посадового окладу.

Держпраці наголошує

Доплата за суміщенням провадиться винятково за наказом, оскільки виконання роботи за суміщенням посад не відображається в табелі обліку робочого часу та встановлюється відповідно до вимог КЗпП на умовах, передбачених колективним договором.

У колдоговорі та наказі про суміщення роботодавець має чітко зазначити, від якої саме посади встановлюється доплата та її розмір. Причина — розмір такої доплати затверджено тільки працівникам бюджетної сфери на підставі пункту 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Як скасувати суміщення

Суміщення посад може встановлюватися на певний строк або без обмеження строком. У випадку, коли суміщення встановлювалося на певний строк, виконання додаткової роботи в порядку суміщення припиняється без видання окремого наказу.

⇛ На який строк встановлюють суміщення ⇚

Якщо ж строк не було встановлено, працівник має право припинити суміщення з власної ініціативи, написавши відповідну заяву, на підставі якої роботодавець видасть наказ.

У ситуації, коли роботодавець встановив суміщення у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці — з цієї ж причини має право і скасувати його, попередивши працівника за два місяці.

Держпраці нагадує, що працівника має виконувати тільки ту роботу, про яку він домовився із роботодавцем при укладанні трудового договору (ст. 31 КЗпП). Тобто, роботодавець може змінити трудову функцію працівника, лише договірним шляхом, отримавши його згоду та склавши при цьому розпорядчі документи відповідно до норм чинного законодавства.

Щоб врегулювати трудовий спір працівник має право звернутись безпосередньо до керівництва підприємства, з яким він перебуває у трудових відносинах. Якщо сторони не можуть врегулювати трудовий спір самостійно працівник має право звернутися до комісії по трудових спорах (при її наявності на підприємстві) або звернутися до суду.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Суміщення професій та посад

На підприємстві працівник може виконувати, крім основних обов’язків, ще й додаткову роботу. Така діяльність у трудовому законодавстві називається «суміщення професій (посад)». У чому полягає суміщення професій і посад, скільки посад можна суміщувати одночасно та чи передбачена законодавством доплата за суміщення посад, — дізнаєтесь у статті.
89163

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
52750

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
98671

Зразок наказу про суміщення посад

Доручити працівникові додаткову роботу в порядку суміщення посад роботодавець може або за погодженням з працівником, або, прийнявши одностороннє рішення про це — у порядку зміни істотних умов праці відповідно до вимог КЗпП. Зразок наказу про суміщення посад 2023 — у статті.
138462

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді