Три обов’язкові умови притягнення працівника до матеріальної відповідальності, — роз’яснює Держпраці

Якщо хоч одна з умов не виконується, притягнути працівника до матвідповідальності неможливо.
Три обов’язкові умови притягнення працівника до матеріальної відповідальності, — роз’яснює Держпраці

Порядок притягнення працівника до матеріальної відповідальності

Матеріальна відповідальність працівника — це вид відповідальності, який полягає в обов’язку працівника відшкодувати збитки, заподіяні підприємству, на якому він працює, внаслідок невиконання чи неналежного виконання без поважних причин, трудових обов’язків в установленому законом порядку і розмірах.
Основні положення щодо матеріальної відповідальності працівників закріплено у главі IX Кодексу законів про працю України (КЗпП).


Кодексом законів про працю України передбачені такі види матеріальної відповідальності:

  1. Загальна матеріальна відповідальність працівників – ч. 1 ст. 130 КЗпП;
  2. Відповідальність за не одержаний підприємством, установою, організацією прибуток, що покладається на посадових осіб – ч. 4 ст. 130 КЗпП;
  3. Обмежена матеріальна відповідальність працівників – ст. 133 КЗпП;
  4. Повна матеріальна відповідальність працівників – ст. 134 КЗпП;
  5. Колективна (бригадна) матеріальна відповідальність працівників – ст. 1352 КЗпП.

Відповідно до статті 130 КЗпП працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну ними підприємству порушенням покладених на них трудових обов’язків.

Тобто, роботодавець може притягти працівника до матеріальної відповідальності, якщо мають місце такі юридичні факти:

  1. порушення працівником трудових обов’язків;
  2. відповідальність тільки за пряму шкоду в межах і порядку, передбачених законодавством;
  3. за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації протиправними діями (або бездіяльністю) працівника.

Якщо відсутній хоча б один з перелічених вищезазначених факторів, притягнути працівника до матеріальної відповідальності — неможливо. Доказ наявності зазначених юридичних фактів покладається на роботодавця (ст.138 КЗпП).

Якщо роботодавець довів факти, то працівник, з вини якого підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов’язків заподіяно шкоду, несе матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку (ст.132 КЗпП).

Одночасно Держпраці наголошує, що на працівника не може бути покладена відповідальність за шкоду, яка належить до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності (ч. 4 ст. 130 КЗпП).

За інформацією Держпраці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Правила оформлення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником

Повна матеріальна відповідальність базується на договірних засадах, коли між працівником і підприємством укладається письмовий договір про прийняття на себе працівником повної матеріальної відповідальності. Про правила та умови укладення договору про повну матеріальну відповідальність з працівником читайте у статті
118459

Обмежена матеріальна відповідальність працівників

Обмежена матеріальна відповідальність — це матеріальна відповідальність працівника за заподіяну роботодавцеві майнову шкоду в розмірі такої шкоди, але більше ніж розмір середнього місячного заробітку такого працівника.
16026

Топ 4 сфери трудових відносин, помилки в яких коштували понад 1 мільярд гривень

Загальна сума штрафів за результатами інспекційних перевірок у сфері праці становить понад 1,6 млрд грн. На що звернути увагу кадровику, щоб запобігти матеріальній, кримінальній та адміністративній відповідальності
6027

Матеріальна відповідальність сторін трудового договору: суб’єкти та види

Особливою рисою матеріальної відповідальності, що виникає під час трудового процесу, є її взаємний характер. Залежно від того, хто зі сторін трудового договору допустив порушення, той і підлягає притягненню до матеріальної відповідальності. І працівник, і роботодавець повинні пам’ятати про заходи впливу, які можуть бути застосовані відносно них за їх неправомірні дії або бездіяльність.
4117

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді