Де треба носити маски після 22 травня

Нова карантинна постанова визначила, що захисні маски треба носити в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті. Попередні карантинні обмеження зобов’язували носити маски в громадських місцях. Де тепер треба перебувати в масці, а де можна без неї? Роз’яснює шеф-редактор Експертус Кадри Ірина Іванченко.

Де треба носити маски після 22 травня

Наказ про видавання масок

Уряд заборонив на період дії карантину перебувати в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у т. ч. виготовлених самостійно. Заборону передбачає пункт 3 нової «карантинної» постанови Уряду — постанови КМУ «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» від 20.05.2020 № 392 (далі — Постанова № 392).

Наразі Уряд встановив карантин до 22 червня (п. 1 Постанови № 392).

Що таке «громадські будинки і споруди»? Визначають ДБН В.2.2-9:2018 «Громадські будинки та споруди. Основні положення», затверджені наказом Мінрегіонбуду від 28.09.2018 № 260.

Громадські будинки та споруди — це загальна назва будинків і приміщень, які призначені для розміщення закладів, підприємств, організацій, які надають послуги фізичним особам (населенню) або юридичним особам (громаді та державі) (п. 3.6 розділу 3 ДБН В.2.2-9:2018).

Попередня карантинна постанова КМУ від 11.03.2020 № 211 зобов’язувала носити маски в громадських місцях — не лише в громадських будинках/спорудах, а й на дитячих майданчиках, у під’їздах житлових будинків, на вулицях і в парках.

Нині маєте перебувати в масці у громадському транспорті та приміщенні будь-якого підприємства, установи, організації, закладу — банку, медичного закладу, магазину, офісу. Носити маску, коли йдете вулицею чи гуляєте в парку — не потрібно.

Наказ про припинення простою після карантину

Нагадаємо, що перебувати у масці в офісі — це також настанова від Головного санітарного лікаря України (Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів у офісних приміщеннях, на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджені постановою Головного санітарного лікаря України від 09.05.2020 № 16).

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25750

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45999

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33676

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22573

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді