Як звільнити за порушення антикорупційного законодавства? Позиція ВСУ

ВСУ визнав законним звільнення лікаря КНП, що перебував в прямому підпорядкуванні свого діда, на підставі припису НАЗК.

Як звільнити за порушення антикорупційного законодавства? Позиція ВСУ

⇛ Про що працівник має повідомити відділ кадрів ⇚

Лікаря-стоматолога міської стоматологічної поліклініки звільнили з посади, у зв’язку з перебуванням всупереч вимогам Закону України «Про запобігання корупції» у прямому підпорядкуванні у близької особи (п. 4 ст. 41 КЗпП). Підстава — припис Національного агентства з питань запобігання корупції про вжиття заходів врегулювання потенційного конфлікту інтересів.

Лікар оскаржив в суді наказ про звільнення. Однак ВСУ (постанова від 13.05.2020 по справі № 569/858/18) визнав його звільнення обґрунтованим.

Як звільняти працівників під час карантину

Позиція суду: зважаючи на припис НАЗК міська стоматологічна поліклініка діяла у межах норм закону.

Головний лікар поліклініки організовує та керує роботою структурних підрозділів та членів колективу через затверджену систему керівництва, а в разі необхідності безпосередньо; рішення головного лікаря обов’язкове до виконання всіма підпорядкованими особами та членами трудового колективу. Так зазначено в посадовій інструкції головного лікаря стоматполіклініки.

Лікар є онуком головного лікаря. По вказаному факту наявності потенційного конфлікту інтересів у головного лікаря міської стоматологічної поліклініки НАЗК надало міському голові припис про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Припис НАЗК ані позивач, ані головний лікар не оскаржували. Тому наказ про звільнення, виданий на підставі припису, виданий правомірно.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Як звільнити за порушення антикорупційного законодавства? Позиція ВСУ
Галина Бєліковазаступник генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер»
Кадровик видає працівнику у день звільнення оформлену трудову книжку. Бухгалтер — повний розрахунок і повідомлення про належні при звільненні суми. Але це лише частка документів, що має отримати працівник.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106670

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122770

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді