МОП повідомляє, як роботодавець має захистити працівників від СOVID-19 після пом’якшення карантину

Якщо працівникам, які відновлюють роботу, не забезпечити належного захисту, можлива друга хвиля пандемії та повторне закриття підприємств.

МОП повідомляє, як роботодавець має захистити працівників від СOVID-19 після пом’якшення карантину

Як запровадити дистанційну роботу після карантину

Міжнародна організація праці (МОП) звернулася до урядів країн, які послаблюють карантинні обмеження, із закликом вжити заходів для профілактики і контролю поширення COVID-19 на робочих місцях. Зокрема, зробити це спільно з організаціями профспілок і роботодавців.

МОП застерігає, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження коронавірусом, роботодавці мають провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці.

Якщо такого контролю не буде країни ризикують, зіштовхнутися з повторним спалахом COVID-19.

«Безпека та здоров’я всіх працівників у світі сьогодні понад усе. В умовах поширення вірусної інфекції від того, наскільки ми захистимо працівників, залежить те, наскільки в ході розвитку пандемії буде забезпечена безпека населення і життєстійкість підприємств, — закцентовує Гендиректор МОП Гай Райдер. — Захистити життя працівників, їх сім’ї і населення в цілому, забезпечити безперебійну роботу та економічне виживання можна лише за рахунок дотримання заходів охорони праці».

Протидія загрозі має будуватися з урахуванням конкретних потреб працівників «першої лінії» боротьби з пандемією. Тобто, працівників охорони здоров’я, молодшого медичного персоналу, лікарів, працівників рятувальних служб, а також тих, хто працює на підприємствах роздрібної торгівлі продуктами харчування та займається прибиранням приміщень.

«Пандемія COVID-19 висвітлила нагальну потребу розробки серйозних національних програм охорони праці працівників сфери охорони здоров’я, медиків, працівників аварійно-рятувальних служб і багатьох інших працівників, які ризикують заради нас життям», — наголосив Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

Щоб гарантувати безпечне відновлення роботи та уникнути її нових перебоїв роботодавці мають:

  • точно ідентифікувати й оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення працівників до роботи.
  • Вжити заходів для запобігання ризиків, адаптованих до особливостей кожного сектора, робочого місця і категорії працівників. Такими заходами можуть бути, приміром:
    • скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами. Коли ж таких контактів не уникнути, дотримання необхідної дистанції.
    • Забезпечення ефективної вентиляції робочих приміщень.
    • Постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти і гігієни приміщень.
    • Створення необхідних умов для миття рук і дезінфекції.

Згідно з рекомендаціями МОП, у разі необхідності роботодавець має забезпечити працівникам:

  • надання безкоштовних засобів індивідуального захисту;
  • умови для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів;
  • психологічну підтримку;
  • навчання, підготовку і наявність інформаційних матеріалів з охорони праці, в тому числі що стосуються дотримання особистої гігієни і використання на робочих місцях необхідних ЗІЗ.

За інформацією ГУ Держпраці у Київській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
48

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46118

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33707

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді