Що кадровику робити з паперовими трудовими після переходу на електронний формат обліку?

Уряд ухвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Полегшиться чи подвоїться робота кадровиків — питання відкрите, адже на вимогу працівника він зобов’язаний буде паралельно вносити записи про прийняття, переведення та звільнення до паперової трудової книжки.

Що кадровику робити з паперовими трудовими після переходу на електронний формат обліку?

Як провести аудит трудових книжок перед скануванням для ПФУ

Нагадуємо, що після доопрацювання законопроєкту Кабмін сподівається на підтримку ВРУ. Міністр соціальної політики Марина Лазебна, на засіданні Уряду заявила: «Фактично ми йдемо шляхом відмови від паперових трудових книжок. Ми визначаємо законодавчі підстави для автоматичного призначення пенсій за віком, через особистий електронний кабінет особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України».

Пані Лазебна роз’яснила, що оригінал паперової трудової буде передаватися на зберігання працівнику як офіційний документ. У випадку, коли працівник захоче продовжити її ведення, роботодавець буде зобов’язаний паралельно з електронним обліком трудової діяльності внести до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Нагадуємо, що законопроєктом передбачена можливість автоматичного призначення пенсії, без особистого звернення особи. Зокрема, ПФУ автоматично інформуватиме особу про настання права на призначення пенсії та орієнтовний її розмір. Далі працівник зможе обрати автоматичне призначення або відстрочення виходу на пенсію.

Мінсоцполітики стверджує, що при відстроченні виходу на пенсію працівник матиме певні переваги. Приміром, збільшений її розмір.

За інформацією Мінсоцполітики

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121320

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34044

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41850

Зразок листа про отримання трудової книжки

Якщо працівник не прийшов до відділу кадрів у день звільнення і його трудову книжку зберігає роботодавець, необхідно надіслати йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Щоб полегшити й прискорити собі роботу, скористайтеся зразком листа про необхідність отримання трудової книжки від Експертус Кадри.
66669

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді