Уряд оновив Національну рамку кваліфікацій. Що змінилось?

Національна рамка кваліфікацій приведена у відповідність до Європейської рамки кваліфікацій для навчання впродовж життя.

Відтепер Національна рамка кваліфікацій містить вісім кваліфікаційних рівнів замість одинадцяти. Відповідне рішення Кабмін ухвалив 25.06. 2020.

Уряд оновив Національну рамку кваліфікацій. Що змінилось?

Заступник Міністра освіти і науки Єгор Стадний заявив:

«Запровадивши оновлену Національну рамку кваліфікацій, ми гармонізуємо її з європейськими стандартами та створюємо умови для спрощення взаємовизнання кваліфікацій. Нова рамка забезпечує порівнюваність та співставність освітніх і професійних кваліфікацій, які люди здобувають в Україні, із кваліфікаціями, отриманими за кордоном. Таким чином, отримавши освітні чи професійні кваліфікації у іншій країні, людина без проблем зможе підтвердити їх тут та без проблем працевлаштуватись».

☝ Навчальна відпустка: кому, коли і скільки

МОН нагадує, що Національна рамка кваліфікацій — це системний і структурований за компетентностями опис кваліфікаційних рівнів освіти. Кожен рівень характеризується сукупністю компетентностей особистості, знань, умінь, навичок та здатностей застосовувати знання.

Кваліфікації професійної (професійно-технічної) освіти відповідають 2, 3, 4 та 5 рівням Національної рамки кваліфікацій, кваліфікація фахової передвищої освіти — 5 рівню рамки. Кваліфікації вищої освіти відповідають:

  • молодший бакалавр — 5 рівню НРК та короткому циклу вищої освіти Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти;
  • бакалавр — 6 рівню НРК та першому циклу вищої освіти Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти;
  • магістр — 7 рівню НРК та другому циклу вищої освіти Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти;
  • доктор філософії та доктор мистецтва — 8 рівню НРК та третьому циклу вищої освіти Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти,
  • доктор наук — 8 рівню НРК.

Додатково Національна рамка кваліфікацій поповнилась поняттями освітньої та професійної кваліфікацій і приведена у відповідність до змін, внесених до Законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту».

Уряд оновив Національну рамку кваліфікацій. Що змінилось?Дізнайтеся, чи можна надати навчальну відпустку, якщо сесія відбувається в онлайн-режимі

Національна рамка кваліфікацій призначена для використання органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, установами та організаціями, закладами освіти, роботодавцями та іншими особами для розробки, ідентифікації, співвіднесення, визнання, планування і розвитку кваліфікацій.

Нагадаємо, МОН затвердило перелік спеціальностей, здобуття освіти з яких необхідне для доступу до регульованих професій.

За інформацією МОН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
158833

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5744

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
58

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16345

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126495

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді