Як прийняти на роботу неповнолітнього? ТОП-5 настанов від Держпраці

Теми:
Як прийняти на роботу неповнолітнього? ТОП-5 настанов від Держпраці

З якого віку роботодавець може приймати неповнолітніх на роботу?

Відповідно до ст. 188 КЗпП приймати на роботу без погодження з іншими особами можна працівників, які досягли 16 років.

Прийняти на роботу 15-річного підлітка можна, додатково отримавши від одного з батьків (особи, яка їх замінює) письмову згоду.

Також стаття 188 КЗпП допускає прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Які існують обмеження за видами робіт?

Відповідно до статті 190 КЗпП неповнолітніх співробітників заборонено залучати до:

  • важких робіт;
  • робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці;
  • підземних робіт;
  • робіт, пов’язаних з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, де заборонено використовувати працю неповнолітніх, затверджений наказом МОЗ від 31.03.94р. № 46. Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджені наказом МОЗ від 22.03.96 р. № 59.

Також неповнолітніх співробітників не можна залучати до роботи в нічний час, у вихідні дні та до наднормових робіт (ст. 190 КЗпП).

⇛ Чи можна укласти договір ЦПХ із неповнолітнім ⇚

Чи зобов’язаний роботодавець оплачувати попередній медогляд перед прийняттям на роботу неповнолітнього?

Так.

Відповідно до статті 191 КЗпП усі працівники віком до 21 року повинні щорічно проходити обов’язкові медичні огляди. Згідно зі статтею 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII роботодавець зобов’язаний на свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному відборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів таких працівників затверджений наказом МОЗ від 21.05.07 р. № 246.

Як здійснюється ведення обліку неповнолітніх співробітників на підприємстві?

Роботодавці зобов’язані вести спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження (ст. 189 КЗпП). Законодавством не встановлені Правила ведення такого обліку. Роботодавець має право вести його у довільній формі (лист Мінсоцполітики від 04.09.13 р. № 697/021/106-13). Приміром, за допомогою окремого журналу обліку неповнолітніх співробітників.

Як оплачувати роботу працівників молодше 18 років?

Стаття 194 КЗпП регламентує:

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Праця непонолітніх працівників, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Одночасно підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

За інформацією ГУ Держпраці у Донецькій області та ГУ Держпраці у Запорізькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16343

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163653

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1368

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді