Перевірки Держпраці стартували: кого інспектують першочергово?

В Управлінні повідомили, як визначають роботодавців, в яких інспектування з праці пройдуть терміново. Перевірте, чи підпадає ваше підприємство «під приціл» Держпраці.
Перевірки Держпраці стартували: кого інспектують першочергово?


На виконання доручення Уряду з 1 вересня розпочались перевірки з праці за участі Держпраці та сприяння ДПС, ПФУ, центрів зайнятості, органів місцевого самоврядування, Нацполіції тощо.

Першочергово інспектуватимуть роботодавців, які мають високі ризики використання найманої праці без укладення трудових договорів. Виявлення таких працедавців здійснюється шляхом аналізу інформації, наявної у різних органів державної влади та місцевого самоврядування.

Підстави для інспекційного відвідування роботодавця

Управління Держпраці у Вінницькій області застерігає, якщо ви вважаєте, що використання нелегальної праці спрощує ведення бізнесу та зменшує фінансові витрати, то помиляєтеся. Фінансові ризики та наслідки використання незадекларованої праці значно перевищують витрати, які виникають у разі оформлення трудових відносин із працівниками відповідно до законодавства.

Розмір штрафу за використання праці одного незадекларованого працівника може скласти 141 тис. грн.

Зверніть увагу, що замість сплати штрафу за 1 неоформленого працівника роботодавець може сплачувати ЄСВ цілий рік за 11 працівників із розрахунку мінімальної заробітної плати або ж за 4 працівників із розрахунку середньої заробітної плати по Україні.

Держпраці закликає роботодавців бути свідомими й укладати з працівниками трудові договори.


Про факти використання незадекларованої праці, зокрема працівники, можуть повідомити через сервіс «Повідомити про незадекларовану працю».

Нагадаємо, що у разі звернення працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю, а також звернення фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин перевірки не уникнути.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27192

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10148

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27008

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30889

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді