Не виплатили зарплату працівнику при звільненні — чекайте на судову тяганину та додаткові витрати

Суд, окрім заборгованості, стягне з вас компенсацію у формі виплати середньої заробітної плати працівника за весь час затримки до дня фактичного розрахунку. Отже, саме час перевірити, чи всі виплати та компенсації ви надали працівникам, яких звільнили.

Не виплатили зарплату працівнику при звільненні — чекайте на судову тяганину та додаткові витрати

Мін'юст зауважує, навряд чи хтось із колишніх працівників змириться з недоплатами при звільненні.

Вихідна допомога при звільненні: підстави для виплати і розмір

Приміром, так сталося і з жінкою, яку звільнили з роботи у зв’язку з закінченням строку договору. Роботодавець вирішив не виплатили зарплату при звільненні. На усні та письмові вимоги віддати належні кошти ексроботодавець не реагував.

Як наслідок юристи системи безоплатної правової допомоги склали позов до суду за цим фактом. Одночасно просили стягнути з підприємства не лише невиплачений заробіток у 1340 грн, а й компенсацію у формі виплати працівниці її середньої зарплати за весь час затримки (74 робочих дні) до дня фактичного розрахунку — 12 643 грн.

Суд задовольнив позовні вимоги у повному обсязі та стягнув на користь позивачки близько 14 тис. грн. Тобто, жінка отримала не тільки свої чесно зароблені гроші, а й компенсацію середньої зарплатні за той період, коли з нею не було проведено повного розрахунку, а отже — відбувалось порушення її трудових прав.

Не виплатили зарплату працівнику при звільненні — чекайте на судову тяганину та додаткові витратиЗвільнення припадає на вихідний: коли звільняти

Нагадаємо, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то ці суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою.

Мін'юст закликає працівників, з якими роботодавець не розрахувався вчасно, звертатися до суду і паралельно заявляти про стягнення компенсації у формі виплати середньої заробітної плати за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП). Згідно з п. 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», в разі непроведення відповідачем розрахунку з позивачем, як працівником, до розгляду справи, суд на підставі ст. 117 КЗпП повинен стягнути на його користь середній заробіток за весь період затримки розрахунку.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді