Хто має право зробити запис у трудову книжку про звільнення працівника, якщо ФОП-роботодавець помер

Чи уповноважені на це центр зайнятості або спадкоємці померлого?

Хто має право зробити запис у трудову книжку про звільнення працівника, якщо ФОП-роботодавець помер

Кадрове діловодство у ФОП: чек-ліст обов’язкових документів

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України ( ст. 19 Конституції України).

Підпункт 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок від 29.07.1993 № 58 скеровує: всі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Трудовий договір оформляється наказом та повідомленням до територіального органу Державної податкової інспекції за місцем реєстрації ФОП за формою, яка визначена Постановою КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 року № 413.

Трудовий договір не реєструється у Державній службі зайнятості, отже, центр зайнятості не має права внести запис про звільнення до трудової книжки та припинити трудовий договір з ФОП.

Чинне законодавство також не надає такого права спадкоємцям померлої фізичної особи — підприємця.

Таким чином, для встановлення факту припинення трудових відносин необхідно звернутися з заявою до суду в порядку окремого провадження про встановлення юридичного факту (ст. 232 КЗпП).

За інформацією Управління Держпраці у Рівненські області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді