Право відкликати заяву про звільнення за власним бажанням у працівника є лише до моменту звільнення. Висновок Верховного суду

Роботодавець може звільнити працівника з займаної посади на його прохання раніше двотижневого строку та не зазначати причини, але зазначити дату звільнення

Право відкликати заяву про звільнення за власним бажанням у працівника є лише до моменту звільнення. Висновок Верховного суду

Таку позицію Верховний суд висловив у постанові від 04.11.2020 у справі № 753/1181/18 (провадження № 61-21740св19).

Обставини справи

Колишній працівник (далі — позивач) звернувся до суду з позовом до Державного підприємства (далі — відповідач) про поновлення на роботі.

Позивач 07 грудня 2015 року подав заяву про звільнення за власним бажанням з цієї ж дати. Наступного дня у зв’язку з поганим самопочуттям він звернувся до медичної установи та викликав дільничного лікаря додому. Працівник повідомив телефоном генерального директора і в той же день направив відповідачу кур’єром заяву про відкликання своєї заяви про звільнення.

Після одужання позивач вийшов на роботу та з’ясував, що звільнений з займаної посади згідно наказу від 07 грудня 2015 року.

Колишній працівник вважає наказ незаконним, оскільки був звільнений до закінчення двотижневого строку з дня попередження роботодавця про звільнення.

Cуд першої інстанції позов задовольнив та поновив колишнього працівника на посаді. Своє рішення суд мотивував тим, що у заяві про звільнення за власним бажанням позивач не вказав поважну причину звільнення, передбачену ч. 1 ст. 38 КЗпП, тож був вправі відкликати свою заяву протягом двох тижнів, що він і зробив 08 грудня 2015 року.

Апеляційний суд скасував таке рішення та відмовив у позові, оскільки правові підстави для поновлення позивача на роботі відсутні — працівник звільнений на підставі його заяви і в строк, який він просив — з 07 грудня 2015 року.

Позивач оформив касаційну скаргу, яку аргументував тим, що роботодавець повинен був звільнити його після закінчення двотижневого строку попередження, а не видавати наказ про звільнення у день, коли була написана заява про звільнення.

Верховний суд зазначив, що сторони трудового договору вправі домовитися про будь-який строк звільнення з ініціативи працівника після подання ним заяви та в межах двотижневого строку.

За наявності домовленості працівника можна звільнити навіть у день подачі заяви про звільнення.

Таким чином, Верховний суд дійшов висновку, що роботодавець, при розірванні трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника за статтею 38 КЗпП, вправі звільнити працівника на його прохання раніше двотижневого строку та не зазначати причини, але зазначити дату звільнення.

Отже, працівник був звільнений на його ж прохання і у визначену ним дату, а тому право відкликати заяву про звільнення він мав лише до моменту звільнення.

Олена Петровська
за матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
122308

Зразок наказу про звільнення за власним бажанням

Роботодавець може звільнити працівника за власним бажанням у строк, про який він просить, у разі неможливості продовжити роботу. Також є ще одна поважна причина, коли працівник може звільнитися за власним бажанням без попередження за два тижні.
83662

Звільнення за власним бажанням: стаття, оформлення, відпрацювання

Звільнення працівника за власним бажанням — процедура, через яку виникає не менше судових спорів, ніж через інші підстави для звільнення. Крім того, звільнення за власним бажанням викликає додаткові запитання через воєнний стан в Україні. Порядок такого звільнення та його особливості під час війни, роз’яснюємо у статті
646270

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
262509

Зразки заяв про звільнення з роботи

Трудове законодавство надає право працівникам розривати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника за два тижні. Але на час дії воєнного стану є поважна причина для звільнення без попередження. Детальніше читайте у статті.
622380

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді