Як припинити суміщення. Позиція Верховного Суду

Припинення виконання обов’язків за суміщуваною посадою з ініціативи роботодавця — не є звільненням працівника

Як припинити суміщення. Позиція Верховного Суду

Таку позицію Верховний суд висловив у постанові від 02.10.2020 у справі № 127/25292/18 (провадження № 61-15400св19).

Як запровадити суміщення посад

Працівник підприємства (позивач) звернувся до суду з позовом до роботодавця (відповідач) про скасування наказу та поновлення суміщення посади, стягнення зарплати за час вимушеного прогулу.

Суд встановив, що роботодавець дозволив начальнику служби безпеки та кадрового забезпечення суміщувати посаду провідного професіонала з антикорупційної діяльності на період дії вакансії. Працівнику визначили обсяг робіт у межах посадової інструкції та доплату у розмірі 90% посадового окладу професіонала з антикорупційної діяльності.

Згодом роботодавець видав наказ «Про зміни істотних умов праці». Працівника попередили про звільнення у разі відмови продовжувати роботу у зв’язку зі зміною істотних умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП).

На посаду провідного професіонала з антикорупційної діяльності призначили іншого працівника за основним місцем роботи.

Позивач вважав, що роботодавець не виконує законодавство про працю і звільнився з посади начальника служби безпеки та кадрового забезпечення за власним бажанням (п. 3 ст. 38 КЗпП).

Верховний суд підтримав рішення суду першої та апеляційної інстанцій на користь роботодавця.

Суд зауважив: правова конструкція суміщення професій (посад) виходить з того, що вакантна посада за відповідною професією є в штатному розписі, але вона вільна.

У зв’язку із призначенням на посаду професіонала з антикорупційної діяльності іншого працівника, суміщення посад позивача припинили за ініціативою роботодавця наказом (ст. 32 КЗпП).

Суд зауважив, що зміна умов праці працівника за посадою за суміщенням, у тому числі увільнення його від обов’язків, встановлених за цією посадою — це не звільнення з роботи, а увільнення від виконання тільки цих обов’язків і тільки за цією посадою. Працівник продовжує виконувати обов’язки за основною посадою.

Прийняття на встановлену посаду працівника за основним місцем роботи — це підстава для увільнення від виконання цих обов’язків працівника, який виконує їх за суміщенням.

Верховний суд відмовив працівнику у задоволенні позову про скасування наказу, поновлення суміщення посади та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
85976

Зразок наказу про суміщення посад

Доручити працівникові додаткову роботу в порядку суміщення посад роботодавець може або за погодженням з працівником, або, прийнявши одностороннє рішення про це — у порядку зміни істотних умов праці відповідно до вимог КЗпП. Зразок наказу про суміщення посад 2023 — у статті.
129602

Суміщення професій та посад

На підприємстві працівник може виконувати, крім основних обов’язків, ще й додаткову роботу. Така діяльність у трудовому законодавстві йменується «суміщення професій (посад)». Як запровадити суміщення, скільки посад можна суміщувати одночасно та чи потрібно доплачувати працівнику, — дізнаєтесь у статті
66881

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
36523

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді