Чи враховувати до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, час перебування у відпустці без збереження зарплати на період дії воєнного стану

Врахуйте настанови Держпраці, щоб дотримати вимог законодавства

question.jpg

Чи зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, час перебування у відпустці без збереження зарплати на період дії воєнного стану?

В ст. 9 Закону “Про відпустки” визначено, що до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 6 цього Закону), зараховуються, зокрема, час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася зарплата у порядку, визначеному ст. 25 і 26 цього Закону.

Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження зарплати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону “Про відпустки” (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136-IX).

Оскільки відпустка без збереження зарплати на період дії воєнного стану надається відповідно до ст. 26 Закону “Про відпустки”, вона включається до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку.

Держпраці звертає увагу, що ст. 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" доповнили четвертою частиною, згідно з якою у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу ВПО, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону “Про відпустки”.

Відпустка, передбачена ч. 4 ст. 12 Закону № 2136-IX – це новий вид відпустки, яку Закон “Про відпустки” не регламентує.

Отже, період відпустки, наданої працівнику на підставі ч. 3 ст. 12 Закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, а період відпустки, наданої на підставі ч. 4 цієї статті до такого стажу не зараховується.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Держпраці

Звільнення через відсутність працівника понад чотири місяці
Катерина Черниш,головний редактор Вищої школи Кадровика
З 19 липня Держпраці відновила перевірки роботодавців під час воєнного стану. Уникнути штрафів і правильно організувати кадровий документообіг в умовах війни та за мирних часів допоможе "Всеукраїнська професійна сертифікаціїя кадровиків — 2023".

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68525

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12371

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516245

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14489

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді