Як приймати посадову особу на виборну посаду в ОМС за строковим трудовим договором

Роз’яснює НАДС

derzhsluzhba_15_06.png

Як оформити на роботу або на службу в орган місцевого самоврядування (ОМС), залежить від посади. Посадових осіб в ОМС приймають: 

  • на виборні посади, на які осіб обирають на місцевих виборах; 
  • на виборні посади, на які осіб обирають або затверджують відповідні ради; 
  • на посади, на які осіб призначають сільські, селищні, міські голови, голови районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України. 

Підстава — стаття 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III (далі— Закон № 2493). 

Як приймати на роботу в ОМС

Зокрема, прийом на посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, старости затверджує відповідна рада (ч. 1 ст. 10 Закону № 2493). Отже, зазначені посади є виборними.  

На час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом) (ч. 5 ст. 10 Закону № 2493).  

На посадових осіб місцевого самоврядування поширюється, зокрема, дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених Законом № 2493 (ч. 3 ст. 7 Закону № 2493).  

Виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад є затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, затвердження на посаду та звільнення з посади старости відповідно до закону (п. 5 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР, далі — Закон № 280). 

Сільський, селищний, міський голова, зокрема, вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету, їх штатів (ч. 4 ст. 42 Закону № 280). 

Рада затверджує на посаді старосту на строк її повноважень за пропозицією відповідного голови (ст. 54-1 Закону № 280). 

Отже, на період відпустки  для догляду за дитиною до трьох років чи відпустки без збереження заробітної плати в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, чи увільнення від виконання обов’язків на період військової служби за призовом під час мобілізації або на особливий період сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради або старости, можливе строкове призначення осіб на зазначені посади. Таке призначення повинна затвердити відповідна рада (Лист НАДС від 13.09.2022  № 3723/10.3-22). 

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань 

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163639

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді