Випробувальний термін під час воєнного стану

Роботодавець пропонує працевлаштувати робітника із двомісячним випробувальним терміном. Довший строк працевлаштування не пропонує, оскільки не має постійних замовлень. Чи правомірні такі дії роботодавця і як можна оформити трудові відносини у такій ситуації?

work_09_05.jpg

Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136-IX) дозволяє під час працевлаштування під час дії воєнного стану встановлювати випробування для будь-якої категорії працівників. Водночас під час воєнного стану діє норма статті 27 КЗпП, що визначає строк випробування під час приймання на роботу — не більше ніж один місяць.

Щоб перевірити, чи відповідає працівник роботі, на яку його приймають, роботодавець може укласти з ним строковий трудовий договір на час воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника (Закон № 2136-IX).

Трудовий договір може бути:

  • безстроковим — укладається на невизначений строк;
  • на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
  • таким, що укладається на час виконання певної роботи (ст. 23 КЗпП).

Строковий трудовий договір укладають, якщо трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших передбачених законодавством випадках.

Відповідно до нової норми, якою доповнили статтю 23 КЗпП з 19 липня 2022 року, роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, які відповідають їхній кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечувати рівні можливості таких працівників для укладення такого договору.

Держпраці нагадує, що і працівник, і роботодавець мають дотримуватися вимог трудового законодавства й оформлювати трудові відносини. Задекларована праця є гарантією захисту законних інтересів працівника, його права отримувати оплату за роботу, що не нижча, ніж установлений державою мінімальний розмір, страхові виплати та соціальні гарантії. Використання незадекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке роботодавець має відповідати за законом. Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору він має заплатити штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожного неоформленого працівника.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді