У яких випадках роботодавець може перевести працівника на іншу роботу

Роз'яснює Держпраці

shake_hands_07_06.png

Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, що не обумовлена трудовим договором (ст. 31 КЗпП).

Як дистанційно прийняти працівника на роботу

За згодою працівника, окрім випадків, передбачених у статті 33 КЗПП та в інших випадках, передбачених законодавством, можливо перевести працівника на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації (далі –– підприємство), а також на роботу на інше підприємство, хоча б разом з підприємством (ст. 32 КЗпП).

Переведенням на іншу роботу не вважається і відповідно не потребує згоди працівника переміщення його на тому самому підприємстві на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості, доручення роботи на іншому механізмі чи обладнанні в межах спеціальності, кваліфікації чи посади, що обумовлена трудовим договором. Переміщати працівника на роботу, що протипоказану йому за станом здоров’я, роботодавець не має права.

Якщо колишні істотні умови праці не можуть бути збережені, а працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах, трудовий договір припиняють за пунктом 6 статті 36 КЗпП.

Під час воєнного стану роботодавець може перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії, за умов, якщо робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я; лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей. Оплачувати виконану роботу потрібно не нижче ніж середня заробітна плата за попередньою роботою (ст. 3 Закон Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136).

У період дії воєнного стану повідомити працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 КЗпП, потрібно не пізніше, ніж до запровадження таких умов.

Лише за згодою працівника можливе тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором (ст. 33 КЗпП).

Перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди роботодавець може, якщо робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей. Оплата праці за виконану роботу має становити не менше, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

Заборонено тимчасово переводити на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину з інвалідністю або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їхньої згоди у випадках, що вказані в частині 2 статті 33 КЗпП.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління
Державної служби України з питань праці

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасове переведення: підстави та оформлення

Тимчасово перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, роботодавець може, наприклад, у випадку відсутності іншого працівника у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною до трьох років. Про види тимчасових переведень, підстави для їх застосування та порядок оформлення розкажемо у статті.
35382

Зразок заяви про переведення на іншу посаду

У разі переведення працівника на іншу посаду, його згоду фіксують письмово. Якщо роботодавець пропонував переведення усно, працівник висловлює згоду в заяві. Зазвичай — це заява у довільній формі, оскільки нормативні документи не визначають чіткої форми згоди працівника на переведення на іншу посаду
113257

Як оформити наказ про переведення на іншу посаду

Роботодавець може перевести працівника на іншу посаду тільки за його згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ініціювати переведення можуть працівник або роботодавець. Скачати зразок наказу про переведення за новим стандартом ви зможете у матеріалі
227589

Види переведення на іншу роботу

Працівника можна перевести на іншу роботу на підприємстві. Але тільки за його згодою. Трудове законодавство допускає також можливість переведення в іншу місцевість разом з підприємством або до іншого роботодавця. Остання процедура реалізується через звільнення.
25826

Наказ про прийняття на роботу в порядку переведення з іншого підприємства

Переведення на інше підприємство — зручний спосіб реалізації гарантій працівникам, звільнення яких супроводжується обов’язковим працевлаштуванням. Розгляньмо, зокрема, як оформити наказ про прийняття на роботу працівника, якого переведено з іншого підприємства.
30663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді