Як оплачувати роботу без електроенергії

Розповідає заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін

blackout_11.11.jpeg

Простій, що стався не з вини працівника, оплачує роботодавець. Так зобов'язує КЗпП. Відповідно якщо особа не може виконувати роботу вдома та працює віддалено, вона може претендувати на середній заробіток навіть за період, коли не мала змоги виконувати робочі завдання.

Як оголосити простій через відключення світла

Роботодавець, який не хоче оплачувати простій, має забезпечити працівника генераторами, акумуляторами чи іншими засобами для забезпечення віддаленої роботи без електроенергії. 

Зникнення електроенергії є форс-мажором. Це вимушений простій, що відбувається не з вини працівника. Оскільки під час воєнного стану для працівника є загроза його життю, оплачувати цей час потрібно виходячи із середнього заробітку. Те саме стосується часу, який працівник проводить у бомбосховищі.

Роботодавець має два варіанти: оплачувати період, коли працівник вимушено не може виконувати свої функції або забезпечити його альтернативним джерелом енергії, як-от акумуляторами, ноутбуками з батареєю, що можуть працювати без підключення до мережі тривалий час, генераторами тощо.

«Забезпечення працівника, у тому числі й видатковими коштами, лежить на роботодавцеві. Це має бути прописано у трудовому договорі, а якщо цього немає у договорі, значить, відповідає роботодавець», –– пояснює Шубін.

Відновідно до закону через відсутність електроенергії роботодавець має нести всі пов'язані з цим збитки, платити зарплату за час простою або забезпечувати співробітника додатковою технікою. Утім, варто враховувати, що далеко не всі роботодавці мають ресурси для забезпечення всіх своїх працівників.

За матеріалами Obozrevalel.com

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23517

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102398

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249148

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді