МОЗ назвало документи, необхідні для проходження МСЕК

Які особливості проходження МСЕК під час воєнного стану

invalidnist_28_04.jpg

Медико-соціальну експертизу (МСЕК) проводять для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання, а також особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного медзакладу після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів (п. 3 положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ № 1317).

Працівник з інвалідністю: шість зон відповідальності кадровика

Особи з інвалідністю, які звертаються до МСЕК, повинні мати з собою:

  • документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, спричинене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які зумовлюють обмеження нормальної життєдіяльності особи;
  • паспорт або ID картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
  • військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);
  • направлення на МСЕК –– форма №088/о;
  • медичну документацію, зокрема оригінали виписки з амбулаторної карти форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форми 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо та амбулаторну картку хворого;
  • інші додаткові документи, якщо необхідно підтвердити ту чи іншу причину інвалідності. 

МОЗ нагадує, що на період воєнного стану спростили процедуру проведення МСЕК. Зокрема вона здійснює свої функції із забезпеченням принципу екстериторіальності, тобто експертизу проводять за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності. 

Якщо особа, яка звертається для встановлення інвалідності, не має змоги прибути на огляд до МСЕК, комісія може заочно приймати рішення про встановлення інвалідності –– на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії медзакладу.

Якщо строк проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю, зокрема дітей, припав на період дії воєнного стану і направити на МСЕК немає можливості, він продовжується на строк не пізніше шести місяців після припинення/скасування воєнного стану. Це регламентують нормативно-правові акти, що спрощують проходження МСЕК у воєнний час, зокрема, постанова КМУ № 225 від 08.03.2022 та № 390 від 30.03.2022.

За матеріалами Урядового порталу

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3555

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14541

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18737

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31693

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24244

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді