Звільнення працівників під час воєнного стану: зауваги Держпраці

Кого не можете звільнити та чи залишати за працівником середній заробіток

zayava_04_04_1.jpg

Звільняйте працівників за передбаченими чинним законодавством процедурами. Так, звільнення працівників за власним бажанням та за угодою сторін здійснюйте на підставі заяви працівника.

✍️ Зразки документів для кадровика

Не можна розглядати як прогул без поважної причини ситуацію, коли працівник залишив робоче місце і не виконує своїх трудових обов’язків у зв’язку із воєнними діями. Тож Держпраці радить не вирішувати питання щодо звільнення працівника до завершення бойових дій, якщо не маєте заяви працівника про звільнення. У табелі обліку робочого часу в такому разі проставляйте позначку «інші причини відсутності». Зберігати заробіток за таким працівником ви не повинні, адже не маєте для цього підстав.

Якщо необхідно виконувати обов’язки відсутнього працівника, можете прийняти на його місце іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

За матеріалами ГУ Держпраці у Харківській області

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106656

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122761

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді