еВідряджень для військовозобов’язаних працівників не буде

Направити у відрядження зможемо тільки працівника, якого не стосуються обмеження щодо виїзду за межі України

09 грудня 2022 року члени Європейської Бізнес Асоціації провели зустріч з представниками Мінекономіки, Генштабу ЗСУ, Держприкордонслужби та Мінцифри. На зустрічі обговорювали актуальні питання, які вже п’ятий місяць турбують бізнес спільноту:

  • розробку та запуск нової процедури бронювання військовозобов’язаних від мобілізації;
  • організацію закордонних відряджень для співробітників.

У ході зустрічі представники держорганів зазначили, що погодження нового порядку бронювання знаходиться на фінальному етапі й протягом найближчих тижнів Уряд планує його затвердити. Серед основних новел порядку:

  • можливість забронювати до 40% працівників без договору на мобзавдання;
  • можливість збільшити такий відсоток за окремим погодженням з Генштабом;
  • можливість бронювання керівників та заступників керівників підприємства навіть якщо вони мають дефіцитні ВОС;

У той же час, підприємства повинні виконати не менше трьох з шести критеріїв:

  • бути великим платником податків (не менше 375 тисяч євро сплачених податків за середньозваженим курсом за минулий квартал);
  • бути великим експортером (не менше 8 мільйонів євро валютних надходжень за минулий квартал);
  • бути стратегічним підприємством за визначенням Постанови КМУ № 83 від 04.03.2015;
  • бути галузево або територіально важливим за рішенням відповідного центрального органу виконавчої влади або ОВА;
  • не мати заборгованості по сплаті ЄСВ;
  • мати середню зарплату не нижчу ніж в області, де зареєстровано підприємство, відповідно до останнього наявного звіту Держстату.
Вас також може зацікавити:

В ході наради учасники також з’ясували, що від ідеї єВідрядження відмовилися. У той же час, представники держорганів підтвердили, що заброньовані працівники можуть виїжджати за кордон у відрядження.

Нагадаємо, що КМУ продовжив автоматично ще на один місяць строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації постановою від 02.12.2022 № 1345. Відстрочки, які надало Мінекономіки згідно з постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194  та які ще не закінчилися станом на 10 листопада 2022 р., діятимуть автоматично ще два місяці.

Нова редакція статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон) передбачає, що порядок та критерії бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, яких зможемо забронювати на період мобілізації та на воєнний час, визначатимуть Закон, акти Президента та КМУ. Нові правила бронювання почнуть діяти тільки після того, як Кабмін розробить окремий порядок, що визначить ці критерії. До того часу діє порядок, визначений постановою КМУ від 03.03.2022 № 194.

Олена Петровська
за матеріалами Європейської Бізнес Асоціації

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виконання обов’язків директора на час відрядження: зразок наказу

Директор у відрядженні, а на підприємстві постійно виникають проблеми та завдання, які потребують оперативного розв’язання. Доручіть посадовій особі підприємства виконувати частину повноважень директора на час його відсутності
51635

Максимальний і мінімальний строки відрядження

На який строк відряджати працівника, роботодавець вирішує не тільки з огляду на завдання, що треба виконати. Є й часові обмеження. Мінімальний строк відрядження однаковий для приватного підприємства і бюджетної установи, а ось максимальний — різниться. Кадровик бюджетної установи знайде у цій статті бонус — таблицю з максимальними строками відряджень для різних категорій персоналу
12314

Журнал реєстрації відряджень працівників

Раніше після ознайомлення працівника, якого направляють у відрядження, з наказом про відрядження кадровик вносив про це інформацію в Журнал реєстрації відряджень.
19006

Наказ про скасування відрядження

Якщо напередодні відрядження працівник, наприклад захворів, а вам необхідно підготувати наказ про скасування відрядження, скористайтеся експертним зразком. Документ оформлений за вимогами нацстандарту ДСТУ 4163:2020.
19855

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді