Паперові лікарняні видаватимуть до кінця воєнного стану

Діють зміни до наказу МОЗ

Паперові лікарняні видаватимуть до кінця воєнного стану

МОЗ врегулювало роботу з паперовими листками непрацездатності до 01 січня 2023 року ще навесні наказом від 25.03.2022 № 522. Але воєнний стан триває й у лікарів не завжди є можливість сформувати медвисновок про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. Особливо це стосується тимчасово окупованих територій або ж звільнених територій, на яких ще не підключили заклади охорони здоров’я до електронної системи. В таких ситуаціях лікарі можуть фіксувати тимчасову втрату працездатності на паперових бланках лікарняних.

Щоби продовжити термін використання паперових бланків лікарняних, МОЗ ухвалило наказ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» від 30.12.2022 № 2360.

Термін видачі паперових листків непрацездатності продовжили на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня, як його припинять або скасують. Відповідні зміни внесли у пункт 6 наказу МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066.

Паперові лікарняні видаватимуть до кінця воєнного стану Більше інформації про електронні лікарняні

Лікарі можуть застосовувати вимоги нормативних документів, які регламентують видачу листків непрацездатності у паперовому вигляді, у випадку:

  • коли продовжують та закривають листки непрацездатності, видані до 1 жовтня 2021 року;
  • коли сплив строк, протягом якого лікуючий лікар міг внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу;
  • коли видають паперовий листок непрацездатності застрахованій особі протягом двох місяців з дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження дитини - на підставі цього свідоцтва та рішення суду про усиновлення дитини;
  • якщо виникають технічні проблеми (помилки) при передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, через які неможливо сформувати е-лікарняний протягом 7 днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність — до усунення таких проблем (помилок);
  • якщо доступ користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних зупинили у встановленому порядку в умовах воєнного стану;
  • якщо пацієнт порушив строк звернення, щоб продовжити випадок тимчасової непрацездатності та це порушення сталося внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану. Умова — на дату звернення за медичною та/або реабілітаційною допомогою пацієнт залишається непрацездатним за результатами  експертизи тимчасової непрацездатності та висновком лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність.

Наказ МОЗ також передбачає, що медвисновки може підписувати своїм КЕП лікар, який перебуває у трудових відносинах з суб’єктом господарювання або ФОП, який одержав ліцензію на медичну практику. Крім того, електронний медвисновок формуватимуть тільки тим пацієнтам, які мають РНОКПП  або відмітку про відмову від нього.

Нагадаємо, що 01 січня 2023 року набула чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). У Законі № 1105 не передбачили існування паперових листків непрацездатності, тому вони не є підставою призначати допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Більше корисної інформації:

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Мета законопрєкту — врегулювати призначення допомоги з тимчасової непрацездатності на підставі паперових та електронних листків непрацездатності, а також вдосконалити процес перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами. Розробник документу — МОЗ. 

Зміни передбачають, що паперовий листок непрацездатності буде підставою призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності. Порядок видачі паперового листка непрацездатності, підстави його оформлення, особливості обігу та використання визначить МОЗ.

Якщо паперовий листок непрацездатності отримає особа, яка працює за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) та одночасно здійснює підприємницьку чи іншу діяльність, підставою призначити допомогу буде копія паперового листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Зазначені норми втратять чинність через один календарний рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

Відповідні зміни внесуть у Прикінцеві та перехідні положення (розд. VII) Закону № 1105.

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Алгоритм роботи з е-лікарняними на порталі ПФУ

Електронний лікарняний — це формат лікарняного листа, який оформлюється виключно в електронному вигляді та передається безпосередньо до Пенсійного фонду України. Як роздрукувати електронний лікарняний? Як перевірити електронний лікарняний? Усе стосовно е-лікарняних — у статті.
12199

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7298

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
483099

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
48464

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
80156

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді