ТОП-5 запитань про працю неповнолітніх, які хвилюють кадровиків

Держпраці відповідає на актуальні питання щодо працевлаштування неповнолітніх осіб

Особливості праці неповнолітніх

Для неповнолітніх осіб законодавство передбачає додаткові пільги та гарантії у сфері трудових відносин.

Які умови виконання робіт неповнолітніми працівниками

Питання

Відповідь

З якого віку роботодавець може приймати неповнолітніх на роботу?

Приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років (ст. 188

КЗпП

). Прийняти на роботу можна і 15-річного підлітка, проте у такому разі додатково слід отримати від одного з батьків або особи, яка їх замінює, письмову згоду.

Роботодавець має право приймати на роботу осіб з 14 років, але тільки за одночасного дотримання таких умов:

  • якщо неповнолітній є учнем загальноосвітньої школи, професійно-технічного або середньоспеціального навчального закладу;
  • він виконуватиме легку роботу, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання;
  • робота виконуватиметься у вільний від навчання час;
  • отримана згода одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Законодавством не передбачена форма надання згоди одного з батьків або особи, яка їх замінює, на працевлаштування неповнолітнього. На практиці вони подають роботодавцеві заяву, у якій просять прийняти на певну посаду неповнолітнього.

Чи повинен роботодавець оплачувати попередній медогляд перед прийняттям на роботу неповнолітнього співробітника?

Так, повинен.

Усі працівники віком до 21 року повинні щорічно проходити обов’язкові медичні огляди (стаття 191 КЗпП). Згідно зі статтею 17 Закону «Про охорону праці», роботодавець зобов’язаний на свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному відборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Порядок проведення медичних оглядів таких працівників затверджений наказом МОЗ від 21.05.07 р. № 246.

Як здійснюється ведення обліку неповнолітніх співробітників на підприємстві?

Роботодавці зобов’язані вести спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження (ст. 189 КЗпП). Правила ведення такого обліку в законодавстві не встановлені.

Роботодавець має право вести такий облік у довільній формі (лист Мінсоцполітики від 04.09.13 р. № 697/021/106-13). Це може бути окремий журнал обліку неповнолітніх співробітників.

Які існують обмеження за видами робіт?

Неповнолітніх співробітників не можна залучати (ст. 190 КЗпП):

  • до важких робіт;
  • робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці;
  • підземних робіт;
  • робіт, пов’язаних із підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці, де забороняється використовувати працю неповнолітніх, затверджений наказом МОЗ від 31.03.94 р. № 46.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджені наказом МОЗ від 22.03.96 р. № 59.

Неповнолітніх співробітників не можна залучати до роботи в нічний час та у вихідні, а також до наднормових робіт (ст. 190 КЗпП).

Який порядок звільнення неповнолітньої особи за ініціативою роботодавця?

Таке звільнення в принципі допускається, проте, крім дотримання загального порядку звільнення, роботодавцеві необхідно отримати згоду районної чи міської служби у справах дітей.

Якщо йдеться про звільнення за підставами, зазначеними в пунктах 1, 2 та 6 ст. 40 КЗпП, то звільнити неповнолітнього можна тільки у виняткових випадках і лише з подальшим працевлаштуванням.

Наприклад, посада, яку обіймає неповнолітній, потрапляє під скорочення. Звільнити такого співробітника на підставі пункту 1 роботодавець може з відома служби у справах дітей і лише за умови, що звільнений співробітник буде працевлаштований.

Як прийняти неповнолітнього і забезпечити належні умови праці

За матеріалами ГУ Держпраці в Запорізькій області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
146

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27060

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50447

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34921

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23955

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді