Відпустка і компенсація: що робити під час воєнного стану?

На період дії воєнного стану правила надання відпусток змінилися

image85

Дев’ять оновлених правил надання відпусток під час воєнного стану

Законодавство гарантує громадянам, які працюють, надання щорічної відпустки із збереженням на цей період місця роботи і заробітної плати. А мінімальна тривалість відпустки становить 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік. При цьому важливо пам'ятати, що відлік річного періоду починають з дня укладення трудового договору.

Може бути встановлена й інша тривалість відпустки, проте не менша, ніж передбачена законом. Але під час воєнного стану роботодавець може обмежити тривалість щорічної основної відпустки до 24 календарних днів. А працівникам, залученим до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, можуть відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (за винятком  відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

Замінити відпустку грошовою компенсацією не можна. Проте працівник може отримати компенсацію не лише під час звільнення. Якщо тривалість відпустки більша за мінімальну і особа вже використала 24 дні щорічної відпустки за робочий рік, за решту періоду відпочинку за цей же рік роботодавець може виплатити компенсацію (на бажання працівника).

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка на весілля

Шлюби укладають на небесах, а відпустку тим, хто одружується, надають на роботі. Які документи оформити кадровику? У яких випадках відпустка у зв’язку з одруженням може бути оплачуваною? Дізнайтесь нюанси та документуйте таку відпустку за зразками.
54685

Складіть заяву на відпустку за зразком

Черговість надання щорічних відпусток працівникам визначається графіками відпусток, які роботодавець затверджує наприкінці кожного року, доводячи до відома усіх працівників.
101392

Як замінити працівника на період відпустки

Працівник йде у відпустку, але робота не може чекати на його повернення. Як правильно замінити тимчасово відсутнього працівника на період відпустки, зокрема, головного бухгалтера, читайте у статті.
16915

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
108676

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді