Компенсація за працевлаштування ВПО: Кабмін оновив правила

Зокрема, йдеться про умови повернення виплат до бюджету

image94

Як отримати компенсацію на оплату праці внутрішньо переміщених осіб

Кабінет Міністрів у п'ять разів збільшив фінансування програми сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб, які зареєструвалися як безробітні. Також уряд анонсував удосконалення програми виплати компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО. Зокрема, оновлена програма передбачає виплату роботодавцеві:

  • компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО (але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати) на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більш ніж шість календарних місяців — за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що вдвічі перевищує тривалість виплати;
  • компенсації витрат роботодавця на перепідготовку та підвищення кваліфікації осіб з числа безробітних ВПО, яких працевлаштовано строком не менш ніж на 12 календарних місяців (розмір компенсації визначається урядом в межах вартості навчання).

Якщо працівника, за якого виплачувалася компенсація, звільнять до закінчення встановленого строку, потрібно буде повернути виплачені кошти в повному обсязі або до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, або до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (це залежатиме від джерела фінансування). Це правило діє незалежно від того, на яких підставах було звільнено особу: за власним бажанням, за угодою сторін або за ініціативою роботодавця.

Єдиний виняток — працевлаштування на місце звільненого іншої зареєстрованої безробітної внутрішньо переміщеної особи за направленням територіального центру зайнятості. В такому разі виплата компенсації продовжуватиметься до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості. 

За даними уряду, наразі нову роботу шукають сім мільйонів ВПО. 

За матеріалами Міністерства економіки України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3815

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді