Неповнолітній працівник хоче у відпустку, а працює менш ніж пів року

Чи може роботодавець відмовити в такій ситуації?

image27

Дев’ять оновлених правил надання відпусток під час воєнного стану

Неповнолітні працівники не зобов'язані відпрацьовувати на підприємстві шість місяців безперервно, щоб отримати змогу піти у відпустку.

Так, Закон України «Про відпустки»  передбачає, що щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час (навіть якщо з початку роботи такої особи минуло менш ніж пів року).

Єдине, що потрібно зробити неповнолітньому, щоб отримати щорічну відпустку — подати відповідну заяву.

Запровадження в Україні воєнного стану не скасовує цього права неповнолітніх працівників.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12354

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516061

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14466

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді