Потрібно звільнити працівника, який перебуває на лікарняному — підкажемо, як це зробити

Пояснення надала експерт із кадрових питань Олена Петровська

Потрібно звільнити працівника, який перебуває на лікарняному — підкажемо, як це зробитиПід час воєнного стану звільнити працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності дозволяє спеціальна норма — частина 1 статті 5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX. Датою звільнення є перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначений у документі про тимчасову непрацездатність.

Як під час воєнного стану скоротити працівника, який хворіє

З практичного погляду, коли працівник хворіє, визначити конкретну дату припинення трудового договору неможливо, тому доведеться його звільняти в два етапи.

  1. Підготуйте наказ, в якому визначте дату звільнення за скороченням — перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності. Ознайомте працівника із наказом. 
  2. Підготуйте наказ про звільнення за скороченням у день фактичного виходу працівника на роботу після хвороби.

Для ознайомлення працівника з наказом можна використовувати електронні канали комунікації.  Як при цьому підтвердити ознайомлення працівника з наказом та чи потрібно складати протокол для фіксації передачі документів, розповідаємо детальніше за посиланням.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106145

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122490

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді