Виплата добових у разі дострокового повернення з відрядження

Міністерство фінансів України в листі від 19.03.2014 № 31-07230-16-29/5660 звертає увагу на порядок оформлення службових відряджень у разі, якщо працівник самостійно вирішив повернутися з відрядження раніше строку

Міністерство фінансів України в листі від 19.03.2014 № 31-07230-16-29/5660 звертає увагу на порядок оформлення службових відряджень у разі, якщо працівник самостійно вирішив повернутися з відрядження раніше строку.

Згідно з Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 № 59, направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником цього підприємства (або його заступником) і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням пункту призначення, найменування підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження.

При цьому за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування працівника у відрядженні в межах України, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98. Сума добових визначається згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами.

Тобто саме наказ про відрядження працівника є підставою для відшкодування йому витрат на таке відрядження, а тому у разі прийняття керівником рішення про відкликання працівника з відрядження має бути видано відповідний наказ.

У разі якщо працівник самостійно вирішить повернутися з відрядження раніше строку, визначеного наказом про відрядження, вважаємо, що працівник має подати керівнику доповідну записку із зазначенням причин такого дострокового повернення та прозвітувати за виконане у відрядженні доручення, за результатами чого керівник може прийняти рішення про скорочення строку відрядження з оформленням відповідного наказу.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець. У програмі — оновлені обов’язки роботодавців, обов’язки працівників: у чому полягають, як і коли виконувати і що зробити роботодавцю. Також відповіді на запитання як обмеження для працівників-порушників можуть вплинути на роботодавця та інші новації, про які варто знати керівнику, кадровику, відповідальному за військовий облік.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
124459

Положення про службові відрядження працівників

Для забезпечення трудової дисципліни працівниками, що направляються у відрядження, а також урегулювання організаційних та фінансових питань, пов’язаних із відрядженнями, радимо розробити Положення про відрядження (далі — Положення).
51648

Відрядження працівника під час воєнного стану

Відрядження під час воєнного стану набуло нових особливостей: правила оформлення відрядження працівнику-дистанційнику, працівнику, який перебуває у простої або за кордоном. Як направляти працівників у відрядження під час воєнного стану — читайте у статті
21415

Наказ на відрядження

Минулого року Податковий кодекс зазнав змін, які стосуються направлення у відрядження. Дізнатися чи вплинули вони на роботу кадровика та скачати актуальний зразок наказу про відрядження ви зможете у матеріалі.
155686

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді