МОН планує визначити тривалість щорічної відпустки окремим категоріям педпрацівників

Приведуть у відповідність до законодавства перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників та встановлять тривалість щорічної відпустки окремим категоріям педпрацівників

 

СПО об’єднань профспілок України розмістило на своєму сайті проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346 і від 14 червня 2000 р. № 963». Розробник постанови — МОН. 

Як обчислити тривалість та стаж для щорічної основної відпустки

У зв’язку з реформуванням системи освіти, прийнятими Законами України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про фахову передвищу освіту», змінилася термінологія, яку використовують у системі освіти, зокрема — найменування закладів, установ освіти, назви посад педпрацівників тощо. Тому МОН пропонує впорядкувати:

  • Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.1997 № 346 (далі — Порядок);
  • Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 № 963 (далі — Перелік).

Серед іншого, визначать тривалість щорічної основної відпустки керівників гуртків, студій, секцій, інших форм гурткової роботи у закладах дошкільної освіти загального розвитку.

Розділ «Заклади загальної середньої освіти, міжшкільні ресурсні центри (міжшкільні навчально-виробничі комбінати)» додатка до Порядку доповнять посадами заступника керівника закладу спеціалізованої освіти з наукової роботи (мистецької, спортивної, військової відповідно до спрямування) й методиста та визначать тривалість їх відпустки. У цьому ж розділі встановлять тривалість відпустки 42 календарних дні завідувачу внутрішнього структурного підрозділу закладу загальної середньої освіти (дошкільного підрозділу, позашкільного підрозділу, пансіону, інтернату) — на рівні з тривалістю відпустки керівникам закладів дошкільної, позашкільної освіти.

Внесуть зміни й у розділ IV додатка до Порядку, оскільки вищі навчальні заклади I-II рівнів акредитації (заклади вищої освіти) перейменовані на заклади фахової передвищої освіти відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту». Відтак, оновлять позиції цього розділу керівних посад у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти, які виконують (або не виконують) викладацьку (педагогічну) роботу в закладі. Також визначать тривалість відпустки асистенту викладача й асистенту майстра виробничого навчання, посади яких віднесені до педагогічних працівників відповідно до статті 45 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту».

МОН планує визначити тривалість щорічної відпустки окремим категоріям педпрацівників Більше про порядок надання щорічної основної відпустки у мирний час і в умовах воєнного стану

Крім того, оновлять позицію «Науково-педагогічний працівник» та визначать, що відпустку 56 календарних днів надають: завідувачу кафедри, професору, доценту, старшому викладачу, викладачу, асистенту, викладачу-стажисту. Також встановлять тривалість відпустки керівнику навчально-наукового інституту (центру) закладу вищої освіти; голові циклової комісії закладу фахової передвищої освіти, як і іншим керівним працівникам цих закладів у залежності від того, здійснюють вони педагогічну (викладацьку) роботу в цьому закладі чи ні. У розділі «Навчально-методичні (науково-методичні) центри (кабінети) професійно-технічної освіти» врегулюють тривалість відпустки директора, його заступників, завідувачів лабораторій, кабінетів, методистів навчально-методичних центрів (кабінетів) культури, психологічної служби системи освіти, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності тощо, які втратили право на подовжену тривалість відпустки після змін, унесених до Порядку постановою КМУ «Деякі питання професійного розвитку педагогічних працівників» від 29.07.2020 № 672.

Олена Петровська

За матеріалами СПО об’єднань профспілок України 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98555

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62612

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68447

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді