Дистанційна робота: як забезпечити охорону праці вдома у працівника

Попри такий формат роботи, з роботодавця не знімається всі відповідальність

Дистанційна робота: як забезпечити охорону праці вдома у працівникаДистанційна робота не знімає з роботодавця повністю відповідальність за безпеку праці працівника. Основні вимоги законодавства нагадали у Вищій школі адвокатури НААУ.

Дистанційна робота під час воєнного стану

Так, Закон України «Про охорону праці» передбачає, що при дистанційній роботі забезпечувати безпечні та нешкідливі умови праці на обраному місці роботи має сам працівник. 

Водночас, відповідно до законодавства, роботодавець відповідає за належний технічний стан того обладнання та засобів виробництва, які працівнику передаватимуть для роботи. Крім того, дистанційний формат не скасовує обов'язку проводити інструктажі з охорони праці і протипожежної безпеки. Це стосується усіх видів інструктажів: позапланових, вступних, цільових тощо. Проте викликати працівника для цього непотрібно — провести інструктаж можна і засобами відеозв’язку.

В умовах воєнного стану роботодавцеві також слід подбати про безпеку працівників під час повітряних тривог. Окрім обговорення під час інструктажів, варто розробити окрему інструкцію щодо дій у разі повітряної тривоги. При цьому слід враховувати, що дистанційну роботу можна здійснювати з будь-якого місця, тож в інструкції потрібно навести рекомендації як щодо дій вдома, так і для дій у громадських закладах чи на відкритому просторі.

За матеріалами Вищої школи адвокатури НААУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді