Відпустка при народженні дитини: особливості надання

Отримати таку відпустку можна лише у певний проміжок часу

Відпустка при народженні дитини: особливості наданняУ 2021 році до Закону України «Про відпустки» додали ще один вид соціальної відпустки — відпустку при народженні дитини.

Як надавати батькові відпустку при народженні дитини

На цю відпустку мають право такі особи:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини у цивільному шлюбі (коли пара не перебуває у зареєстрованому шлюбі, проте проживає разом, пов’язана спільним побутом та має взаємні права та обов’язки).

Надання відпустки при народженні дитини має низку особливостей. Так, використати таку відпустку можна не пізніше, ніж за 104 дні після народження дитини. 

Працівник повинен надати копії документа, що підтвердить його право на відпустку: 

  • свідоцтво про народження;
  • документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини.

Надати ці документи потрібно не пізніше, ніж за 30 днів після виходу у відпустку. 

При цьому сама відпустка триває не більше 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Якщо працівнику потрібно менше часу, він вказує бажану тривалість відпустки у заяві. 

Відпустка при народженні дитини надається одноразово і не ділиться на частини. Замінити таку відпустку грошовою компенсацією не можна. 

Важливо пам’ятати, що під час воєнного стану тим працівникам, які виконують роботи на об’єктах критичної інфраструктури, можуть відмовити у наданні будь-яких відпусток (за винятком відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до трьох років). В жодному іншому разі відмовляти працівникові у наданні відпустки при народженні дитини не можна.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: основні питання створення та розрахунку

Створений резерв відпусток надає можливість на підприємстві рівномірно розподілити витрати на оплату відпусток протягом усього року. Читайте у статті як створити резерв відпусток та як його розраховувати
6781

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57575

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
72628

Зразок заяви про перенесення відпустки

Наприкінці кожного року підприємства затверджують графік відпусток працівникам. Іноді у працівників виникає необхідність використати відпустку поза графіком. Щоб це реалізувати, зокрема, — працівник має написати заяву про перенесення відпустки на інший період.
31627

Щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці

Працівники, залучені до робіт, що мають шкідливий вплив на їх здоров’я, потребують тривалішого відпочинку. У зв’язку з цим, стаття 76 КЗпП гарантує надання таким працівникам щорічних додаткових відпусток.
14902

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді