Страховий стаж для іншої країни: як зарахувати?

Україна має двосторонні угоди з низкою держав

Страховий стаж для іншої країни: як зарахувати?Час роботи в іншій державі може зараховуватись до страхового стажу так, як це передбачено міжнародними договорами про взаємне визнання страхового стажу.

Державний центр зайнятості перелічив приклади таких міжнародних двосторонніх зобов'язань

Україна — Польща

(Угода між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення, Адміністративний договір щодо застосування Угоди між Україною та Республікою Польща про соціальне забезпечення від 18.05.2012)

Щоб підтвердити страховий стаж для отримання допомоги у Польщі, потрібно подати  «Довідку про періоди, розглянуті з метою призначання та виплати допомоги по безробіттю» на узгодженому формулярі. Для отримання такого формуляра потрібно подати запит до Державного центру зайнятості. До заяви потрібно буде додати документи на підтвердження:

  • дати та місця народження;
  • громадянства;
  • РНОКПП (реєстраційного номеру облікової картки платника податків);
  • періодів зайнятості до 2011 року. 

Такими документами є паспорт, РНОКПП, трудова книжка. 

Україна — Болгарія

(Угода між Міністерством праці та соціальної політики України та Національним інститутом страхування Республіки Болгарія, Договір між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення від 04.09.2001)

Державний центр зайнятості надає довідку про страховий стаж за запитом компетентної сторони Республіки Болгарії. Для формування документа потрібна така інформація:

  • ПІБ;
  • дата народження;
  • РНОКПП;
  • інформація про періоди зайнятості до 2011 року.

Україна — Естонія та Україна — Латвія

(Угода між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення від 05.10.2010, Договір про застосування Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення від 05.10.2010; Угода між Урядом України та Урядом Латвійської Республіки про трудову діяльність та соціальний захист осіб, які постійно проживають в Україні та Латвії і працюють на територіях обох держав, від 21.11.1995, Договір між Україною і Латвійською Республікою про співробітництво в галузі соціального забезпечення від 26.02.1998)

Інформацію надають як відповідь на запити договірних сторін. У документах наводять дані щодо:

  • ПІБ;
  • РНОКПП;
  • періодів зайнятості до 2011 року.

За матеріалами Державного центру зайнятості

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Доповідна записка: види, зразок та порядок оформлення

Доповідна записка може готуватися як за власною ініціативою автора, так і вказівкою керівництва. Як оформити різні види доповідних записок, одержати зразок доповідної записки ― детально у цій статті
112655

Довідка про заробітну плату: бланк і реєстрація

Працівник має право вимагати довідку про роботу на підприємстві. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний її видати. Як готувати довідки та який структурний підрозділ відповідає за це — у статті
23053

Як реєструвати документи

Як уникнути подвійної і тотальної реєстрації, позбутися «багатоповерхових» номерів, не завжди знають навіть досвідчені діловоди. У статті — правила, які допоможуть упоратися із цими проблемами.
38544

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді