Роботодавцям компенсують до 100,5 тис грн за облаштовані робочі місця для працівників з інвалідністю, — постанова КМУ

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Заяву необхідно подати до регіонального центру зайнятості та підтвердити витрати

Роботодавцям компенсують до 100,5 тис грн за облаштовані робочі місця для працівників з інвалідністю, — постанова КМУКМУ постановою від 22.08.2023 № 893 затвердив Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі —Порядок).

Порядок визначає умови, механізм компенсації роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, а також строки виплат та їх розмір.

Роботодавцям компенсують фактичні витрати на придбані допоміжні засоби для облаштування робочого місця для особи з інвалідністю, зокрема:

  • меблі — крісла з регульованими або фіксованими сидіннями, поручні та бруси, розсувні двері, засоби, щоб їх відчиняти/зачиняти, протиковзні та тактильні матеріали для підлог і сходів;
  • транспортери для піднімання сходами з електроприводом;
  • допоміжні засоби для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв;
  • брайлівські клавіатури та портативні пристрої;
  • підйомні платформи для робочих місць;
  • допоміжні засоби для відтворення звуку та для забезпечення здатності чути і бачити.

Розмір компенсації:

  • до 15 мінімальних зарплат (мзп), тобто 100,5 тис грн — за облаштоване робоче місце працівника з інвалідністю І групи;
  • до 10 мзп, тобто 67 тис грн — за облаштоване робоче місце працівника з інвалідністю ІІ групи.

Роботодавцям компенсують до 100,5 тис грн за облаштовані робочі місця для працівників з інвалідністю, — постанова КМУРоботодавцям компенсують до 100,5 тис грн за облаштовані робочі місця для працівників з інвалідністю, — постанова КМУ

Фінансуватимуть компенсації за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. 

Щоб отримати компенсацію, роботодавцю необхідно подати до регіонального центру зайнятості в паперовій або електронній формі:

  • заяву про надання компенсації;
  • копії документів, які підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця. 

Компенсація фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю роботодавцям — це вид соціальних послуг у сфері зайнятості.

Порядок набуде чинності після того, як його офіційно опублікують.

Олена Петровська

За матеріалами Урядового порталу та Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3555

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14541

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18739

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31693

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24244

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді