Робота за сумісництвом: обмеження

Пояснюємо, що змінилось у законодавстві після запровадження воєнного стану

Робота за сумісництвом: обмеження

Право працівників укладати трудові договори на одному або одночасно на декількох підприємствах закріплене Кодексом законів про працю України (ст. 21).

Робота за сумісництвом

Закон України «Про оплату праці» дає таке визначення:

Сумісництво — це виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві.

Наразі Кабінет Міністрів визнав такими, що втратили чинність, нормативні акти, які накладали обмеження на роботу за сумісництвом, а саме:

  • постанова КМУ від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»;
  • постанова КМУ від 4 березня 2015 р. № 81 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції»;
  • наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Скасовані обмеження, зокрема, стосувалися тривалості робочого часу за сумісництвом.

Крім того, з КЗпП (ст. 102-1) виключили пункт щодо визначення урядом умов роботи за сумісництвом для працівників державних підприємств.

Водночас Закон України «Про запобігання корупції» закріплює обмеження для окремих категорій працівників. Під час воєнного стану застосування таких обмежень стосується лише окремих категорій осіб за одночасного дотримання таких умов:

  • заборона працювати за сумісництвом та/або займатись підприємництвом;
  • не поширюється лише на державних службовців категорій «Б» та «В» та посадових осіб місцевого самоврядування, посади яких віднесені до четвертої – сьомої категорій;
  • вказані особи перебувають у відпустці без збереження заробітної плати або у простої (п.п. 4.3 п. 4 Роз’яснень);
  • дозволяється отримувати дохід лише від юридичних осіб приватного права або фізосіб-підприємців, стосовно яких відповідні державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування протягом останнього року не здійснювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності;
  • іншу оплачувану чи підприємницьку діяльність слід припинити протягом 15 робочих днів з дня припинення простою або закінчення відпустки.

Проте слід пам'ятати, що КЗпП дозволяє встановлювати окремі обмеження для роботи за сумісництвом (наприклад, з огляду на умови чи специфіку праці). В такому разі обмеження закріплюють у трудовому чи колективному договорі. 

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57412

Прийняття на роботу за сумісництвом: форма наказу

Укладення трудового договору, зокрема при прийнятті на роботу за сумісництвом, оформлюють наказом про прийняття працівника на роботу. Скачайте зразок наказу, оформлений за вимогами ДСТУ.
117114

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
85944

Наказ про звільнення сумісника

Звільнення з роботи працівника-сумісника здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством.
66950

Сумісництво: особливості роботи й оформлення

Робота за сумісництвом є правом працівників підприємств, установ, організацій. Сумісництво — це вид організації праці. Які особливості роботи за сумісництвом, специфіка оплати праці сумісників, роз’яснюємо у статті.
217600

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді