Приймаємо на роботу, не порушуючи закон

Про вимоги законодавства нагадали у Держпраці

Приймаємо на роботу, не порушуючи законДо роботодавців із закликом офіційно оформлювати трудові відносини звернулася Державна служба України з питань праці.

Які документи подають при прийнятті на роботу

У відомстві нагадали, що, згідно з законодавством, працівника не можна допускати до роботи без оформлення трудового договору. Кодекс законів про працю України передбачає, що при цьому працівник має надати такі документи: 

  • паспорт (або інший документ на посвідчення особи);
  • трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

Також, якщо це передбачено законодавством, можуть знадобитися документ про освіту, стан здоров’я тощо.

Якщо ж працівник влаштовується на свою першу роботу, він може вимагати оформлення трудової книжки.

У Держпраці нагадали, що за порушень вимог законів передбачена відповідальність:

  • фінансова;
  • адміністративна;
  • кримінальна.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146737

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
97624

Спрощені трудові відносини

Спрощений режим трудових відносин наразі можна застосовувати тільки на час воєнного стану. Водночас зміни, запроваджені відповідним законом, внесені до КЗпП.  Припускаємо, що законодавці планують, щоб роботодавці з працівниками перейшли до індивідуального регулювання трудових відносин. Хто може застосовувати спрощений режим? Як укладати трудовий договір й оплачувати працю працівників,  — роз’яснюємо у статті
7097

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16672

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді