Гроші на профспілки: зупинка перерахування на час воєнного стану

Пояснимо, як чинити у разі укладання колективного договору

Гроші на профспілки: зупинка перерахування на час воєнного стануУ Федерації професійних спілок України пояснили, чи відбувається автоматично у період воєнного стану призупинення дії положень колективного договору в частині перерахування підприємством коштів профспілковій організації на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

Чи повинен роботодавець компенсувати неотримані профспілкою кошти за час воєнного стану

Обов'язок роботодавців відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно- масову, фізкультурну і оздоровчу роботу зафіксований законодавчо — Кодексом законів про працю України (ст. 250) та Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (ст. 44).

Профспілки ж, своєю чергою, визначають напрями використання доходів у статуті організації.

Розмір таких відрахувань визначається колективним договором, але не може бути меншим за 0,3%. Окрім конкретної суми відрахувань у колективному договорі потрібно вказати періодичність нарахування коштів.

Водночас Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупиняє норму щодо перерахування грошей. Крім того, роботодавець може ініціювати призупинення й деяких інших положень колективного договору. Втім, у колдоговорі мають бути визначені випадки та порядок такого призупинення. 

Призупинення оформлюють відповідними локальними документами, а якщо таких документів немає — положення колективного договору вважатимуться чинними.

Зауважимо, що Міністерство економіки вважає, що роботодавці мають провести попередні консультації з працівниками, перш ніж ухвалювати таке рішення, а після цього — поінформувати людей.

За матеріалами Федерації професійних спілок України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові відносини в умовах воєнного стану

Воєнний стан в Україні продовжено до 16 листопада 2023 року. У законодавстві про працю є обмеження, пов'язані з його дією. Матеріал допоможе правильно організувати роботу та не допускати помилок.
3862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді