Поновлення працівника за рішенням суду: як уникнути зайвих проблем?

Підкажемо, як не припуститися порушень під час виконання судового рішення

Поновлення працівника за рішенням суду: як уникнути зайвих проблем? Як поновити на роботі за рішенням суду

Державна служба України з питань праці надала поради роботодавцям, яких зобов'язали поновити на роботі працівника за рішенням суду:

  1. отримати рішення суду та уважно вивчити його зміст (звертатися до суду можна дистанційно — через систему «Електронний суд»);
  2. вжити заходів для негайного виконання рішення — видати наказ про поновлення працівника, при цьому:
    • скасувавши наказ про звільнення;
    • зобов’язавши відповідального за ведення кадрової документації внести відповідні записи до трудової книжки працівника та до особової справи;
    • зобов’язавши відповідального за нарахування заробітної плати нарахувати заробітну плату за час вимушеного прогулу;
  3. повідомити працівника про скасування наказу про звільнення та про поновлення на роботі (направити листа за місцем реєстрації чи фактичного проживання або ж використати інший спосіб електронної комунікації, який обрали за згодою з працівником);
  4. забезпечити допуск працівника;
  5. вжити заходів для запобігання мобінгу та будь-яким діям, що можуть трактуватися як переслідування.

Важливо, що наказ про поновлення на роботі слід видати незалежно від того, чи планує роботодавець оскаржувати ухвалу суду про поновлення працівника.

У Держпраці наголосили, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника підлягає негайному виконанню. Відповідну норму закріплює Кодекс законів про працю України (ст. ч. 7 ст. 235). А порядок виконання такого рішення регламентує Закону України «Про виконавче провадження» (ст. 63).

Негайне виконання передбачає виконання не з моменту набрання рішенням суду законної сили, а з моменту його оголошення у залі суду.

Щоб рішення суду вважали виконаним, потрібно, щоб виконавець виніс постанову про закінчення виконавчого провадження — це відбувається після видання наказу про поновлення на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки особи. Також має відбутися фактичний допуск працівника до роботи.

Прикметно, що поновлення на попередній роботі відбувається не з дати винесення такого рішення судом, а з дати звільнення працівника (яке визнається недійсним).

Держпраці застерегла роботодавців від невиконання рішення суду або від затримки такого виконання — за це передбачена відповідальність.

Зауважте: трудові спори про поновлення працівника на роботі (незалежно від підстав припинення трудового договору) розглядають районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Поновлення на роботі незаконно звільненого працівника

Конституція України гарантує громадянам захист від незаконного звільнення. Якщо роботодавець незаконно звільнив працівника, суд поновить його на роботі. А оформлювати поновлення доведеться кадровику. Щоб зробити все правильно і не заплутатись у кадрових документа, тримайте напохваті алгоритм від експертів.
25332

Незаконне звільнення працівника: до чого готуватися роботодавцю

У разі незаконного звільнення працівника, він має право на відшкодування моральної шкоди, якщо порушення його законних прав призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя (ст. 237-1 Кодексу законів про працю України).
6354

Як поновити працівника, якщо посада виведена зі штатного розпису

Суд прийняв рішення про поновлення на роботі працівника, посаду якого виведено зі штатного розпису у зв’язку зі скороченням штату. Що робити кадровику? Якщо керівництво організації не бачить можливості вводити нову посаду до штатного розпису, чи передбачено у цьому разі штрафні санкції?
20396

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді