«Декретна» відпустка: чи можна відмовити у наданні батькові або бабусі?

Закон надає можливість використання такої відпустки іншим особам, окрім матері

«Декретна» відпустка: чи можна відмовити у наданні батькові або бабусі?Піти в декретну відпустку з догляду за дитиною до досягнення трирічного віку можуть рівною мірою обидва з батьків — і мати, і батько. Також таку відпустку можуть оформити бабусі, дідусі, опікуни або інші родичі. Важливо, що скористатися відпусткою може лише одна людина.

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років

Відповідні норми закріплено у Кодексі законів про працю України (ст. 179) та в Законі України «Про відпустки» (ст. 18). Втім, батькові (або іншій особі) знадобиться зібрати для цього більше документів. 

Щоб отримати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку матері дитини потрібно відповідну подати письмову заяву роботодавцеві та додати копію свідоцтва про народження дитини.

Якщо ж йдеться про інших осіб, то вони мають надати низку додаткових документів

  • довідку з місця роботи або навчання матері (про те, що вона вийшла з декретної відпустки на роботу);
  • довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про припинення виплати їй допомоги по догляду за дитиною (має бути вказана дата);
  • документи на підтвердження статусу:
    • особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;
    • прийомних батьків чи батьків-вихователів для відповідних осіб (за рішенням суду або органу опіки та піклування).

Роботодавець оформлює відпустку для догляду за дитиною наказом. Держпраці наголошує, що відмовити в наданні декретної відпустки іншим особам, окрім матері, не можна.

Зауважимо, перебування у декретній відпустці зараховується до страхового стажу.

За матеріалами Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Головні питання з оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 років

Коли дитина потребує домашньої опіки після трьох років, перед мамою, її роботодавцем та кадровиком постає безліч запитань. Як оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років? Які документи надати? Хто, крім мами, може піти у таку відпустку? Як оформити вихід із такої відпустки? Відповіді на ключові запитання зібрані для вас у статті
215662

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформлення

Оформити так звану «декретну відпустку до 3 років» мають право як мати, так і батько дитини. Щоб оформити таку відпустку, кадровику надають додатковий підтвердний документ. А ще він має врахувати суперечливість законодавчих норм. Отже, щоб відпустка по догляду за дитиною до 3 років на вашому підприємстві була оформлена правильно, скористайтеся алгоритмом зі статті.
57483

Звільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Звільнення під час відпустки по догляду за дитиною до 3 років хоч і є досить популярним на сьогодні, однак викликає низку питань. Як правильно оформити звільнення під час декретної відпустки? Чи можуть звільнити вагітну? У чому особливості звільнення за власним бажанням під час відпустки по догляду за дитиною? Чи можливе звільнення за угодою сторін під час декретної відпустки? Відповідь на ці та інші питання — знайдіть у статті
39021

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді