Уряд затвердив Порядок декларування та реєстрації місця проживання

Задекларувати або зареєструвати нове місце проживання необхідно протягом 30 к. д.

Уряд затвердив Порядок декларування та реєстрації місця проживання

З 1 грудня 2021 року діє Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» від 05.11.2021 № 1871-IX (далі — Закон № 1871).

Громадянин України, який проживає на території України, а також іноземець чи особа без громадянства, який на законних підставах постійно або тимчасово проживає на території України, зобов’язані протягом 30 к. д. після прибуття до нового місця проживання (перебування) задекларувати або зареєструвати його (ч. 1 ст. 5 Закону № 1871-IX).

Уряд затвердив Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування) постановою КМУ від 07.02.2022 № 265 (далі — Порядок декларування та реєстрації місця проживання), яка діє з 14.03.2022.

Порядок декларування та реєстрації місця проживання визначає як декларувати та реєструвати місце проживання (перебування), змінювати місце проживання, знімати задеклароване або зареєстроване місця проживання (перебування), скасовувати декларування або реєстрацію місця проживання (перебування), а також встановлює форми необхідних для цього документів.

Задекларувати або зареєструвати своє місце проживання можна лише за однією адресою. Якщо місць проживання два і більше, декларують або реєструють проживання за однією з таких адрес за власним вибором. Офіційні листи та кореспонденція надходитимуть за адресою задекларованого чи зареєстрованого місця проживання.

Якщо місце проживання зареєстроване у житлі на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя, то задекларувати або зареєструвати місце свого проживання можна за межами тимчасово окупованої території України. Будь-які відмітки до паспорта громадянина України, виготовленого у формі книжечки, не вноситимуть.

Батьки або інші законні представники зобов’язані задекларувати / зареєструвати місце проживання (перебування) новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Задекларувати місце проживання в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі — Портал Дія) зможе особа:

  1. яка пройшла автентифікацію з використанням інтегрованої системи автентифікації, кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу заявника;
  2. яка декларує місце проживання:
  • у житлі приватної форми власності, відомостей про яке внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • у гуртожитку, який не належить особі на праві власності, спільної власності (спільної часткової або спільної сумісної власності), якщо уповноважена особи з управління (утримання) гуртожитку, що належить до сфери управління підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, надала згоду.

Уряд вніс зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

У декларації, сформованій засобами Порталу Дія, зазначають такі відомості про особу:
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності);
  • стать;
  • дата народження;
  • місце народження;
  • відомості про громадянство;
  • адреса житла, в якому декларується місце проживання;
  • попереднє місце проживання (перебування) із зазначенням адреси житла;
  • контактні дані;
  • реквізити паспортного документа особи;
  • реквізити паспортного документа іноземця чи особи без громадянства (за наявності);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (за наявності) або відомості військово-облікового документа (тип військово-облікового документа, найменування районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) ТЦК, в якому особа перебуває та/або перебувала на військовому обліку; для військовозобов’язаних та резервістів — також серія та/або номер військово-облікового документа (за наявності);
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти, інші засоби зв’язку (за наявності) батьків або інших законних представників чи одного з них, за адресою якого (яких) здійснюється декларування місця проживання дитини;
  • прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти, інші засоби зв’язку (за наявності) та найменування посади уповноваженої особи житла, яка надала згоду на декларування місця проживання особи у випадках, встановлених законодавством;
  • відомості про сплату адміністративного збору;
  • дата формування декларації.
Особа, яка має паспорт громадянина України у формі картки та/або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, або посвідку на постійне проживання, або посвідку на тимчасове проживання, оформлені засобами Єдиного державного демографічного реєстру, встановила мобільний додаток Дія та пройшла електронну ідентифікацію та автентифікацію, зможе сформувати декларацію у мобільному додатку.
Зареєструвати місце проживання (перебування) можна тільки особисто у органі реєстрації, в т. ч. через ЦНАП, за адресою житла незалежно від форми власності. Нагадаємо, що з 20 січня 2022 року діє Порядок встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан, затверджений постановою КМУ від 29.12.2021 № 1450. Військове командування на основі указу Президента про введення воєнного стану може запроваджувати заборони декларування (реєстрації) місця перебування/проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан, зняття із задекларованого (зареєстрованого) місця перебування/проживання. Військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) самостійно або із залученням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування приймає рішення про запровадження такої заборони або обмеження на вибір місця перебування/проживання осіб, яке негайно доводять до відома населення через ЗМІ. У рішенні зазначають обставини, що склалися в Україні або в окремих її місцевостях, несприятливі фактори воєнного характеру, що створюють загрозу для населення та істотно знижують рівень забезпечення його життєдіяльності, шляхи протидії таким факторам.
Олена Петровська,
експерт Експертус Кадри,
за матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
76

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25946

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47140

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34015

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді