Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні?

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Підкажемо, коли краще проводити навчання: у робочі чи у вихідні дні?

Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні?Роботодавець зберігає за працівниками, направленими на підвищення кваліфікації, середній заробіток (п. 1 постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695; далі — Постанова № 695).

Як оплатити корпоративне навчання (підвищення кваліфікації) у вихідний

Працівник не втрачає середній заробіток, якщо підвищення кваліфікації відбувається у вихідний. Тож роботодавець не зобов’язаний виплачувати середній заробіток за дні підвищення кваліфікації у вихідні.

Однак, за власні кошти, роботодавець може встановити додаткові, порівняно із законодавством, трудові й соціально-побутові пільги для працівників (ч. 1 ст. 9-1 КЗпП). Додаткові пільги визначають у колективному договорі (ч. 3 ст. 13 КЗпП). 

Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні? Приклади пільг при підвищенні кваліфікації у вихідний

За таких умов у преамбулі до наказу про направлення на підвищення кваліфікації, як у місті проживання, так і в іншому населеному пункті, вказують пункт колективного договору, який слугуватиме підставою для додаткових гарантій та компенсацій.

Підвищення кваліфікації у вихідний: оплачувати додатково чи ні? Працівник не хоче проходити підвищення кваліфікації у вихідний: чи можна його покарати?

Ліпше проводити навчання працівників у робочі дні зі збереженням гарантій, передбачених Постановою № 695. Виняток — навчальний центр працює тільки у вихідні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Курси кадровиків

Здобувати освіту онлайн – не лише тренд, а й спосіб зекономити час і кошти на дорогу, підлаштувати під себе розклад і перейняти досвід від кращих фахівців у своїй галузі. Які дистанційні курси для кадровиків обрати?
14596

Наказ про підвищення кваліфікації працівників

Одна з основних складових успішного підприємства — безперервний процес професійного розвитку працівників. Саме кваліфікований персонал забезпечує сталий розвиток підприємства. Дізнайтеся про гарантії працівникам на час підвищення кваліфікації та скачайте зразок відповідного наказу.
38852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді