Звільнення з ініціативи роботодавця: що дозволяє воєнний стан?

На час війни знято певні обмеження, які передбачав КЗпП

Звільнення з ініціативи роботодавця: що дозволяє воєнний стан?Кодекс законів про працю України (ст. 40, 41) визначає, у яких ситуаціях розірвання трудового договору може ініціювати роботодавець. Втім, воєнний стан зняв з роботодавців певні обмеження.

Звільнення дистанційно: чотири варіанти

Так, наразі можливо звільнити працівника (з ініціативи роботодавця) під час:

  • тимчасової непрацездатності;
  • перебування у відпустці.

В такому разі звільнення датуватиметься першим робочим днем після закінчення відпустки або першим робочим днем після завершення лікарняного (тривалість періоду непрацездатності має бути зазначена у лікарняному).

Єдиними винятком, коли роботодавець не може звільнити особу, є перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення під час воєнного стану: підстави і порядок

Звільнення під час воєнного стану в Україні регламентується Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136), адже він має тимчасовий пріоритет над КЗпП. Закон № 2136 вніс зміни й у порядок припинення трудових відносин. Які нюанси необхідно врахувати під час звільнення працівника під час воєнного стану, розберемо у статті
149235

Звільнення працівника у зв’язку зі смертю

Кадровик є свідком різних подій у житті працівників: від одруження, народження дітей до хвороб і смерті. Не дивлячись на смуток від того, що працівник пішов із життя, необхідно правильно оформити припинення трудових відносин, видати родичам трудову та належні виплати. Деталі звільнення померлого працівника роз’яснюємо у статті.
35050

Розірвання строкового трудового договору до закінчення строку його чинності

Строковий трудовий договір роботодавець та працівник укладають на певний період часу. Проте дострокове розірвання такого договору теж можливе. Хто та за яких умов має право це зробити — роз’яснюємо у статті.
24412

Обхідний лист при звільненні працівника: зразок

На підприємствах є поширеною практика, коли при звільненні працівнику видають обхідний лист, в якому зазначені структурні підрозділи, керівники яких мають засвідчити відсутність заборгованості працівника перед ними. Що це за документ? Яка його форма? Які наслідки можуть бути за відмову отримати обхідний лист при звільненні?
39713

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні та заміна за бажанням працівника

Компенсація відпустки при звільненні — право працівників. Читайте у статті: що таке відпускні при звільненні; як розрахувати кількість днів компенсації за невикористану відпустку; коли можлива заміна відпустки грошовою компенсацією; чи законна грошова компенсація за невикористану відпустку без звільнення; як нараховується компенсація за невикористану відпустку?
185222

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді