Компенсація за сплату ЄСВ: хто та коли може отримати

Податкова служба розповіла, які роботодавці можуть скористатися пільгою

Компенсація за сплату ЄСВ: хто та коли може отримати

Податкова служба пояснила, що питання компенсацію витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, врегульовують:

  • Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування на нові робочі місця;
  • Порядок компенсації суб’єктам малого підприємництва фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця.

Компенсація частини ЄСВ за працевлаштуванням безробітних на нові робочі місця

Так, Порядок компенсації єдиного внеску поширюється на роботодавців, якщо вони відповідають таким вимогам:

  • створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них працівників шляхом укладення трудового договору;
  • щомісяця здійснюють виплату зарплати (не менш ніж втричі більшої за мінімальну) впродовж 12 місяців з дня укладення трудового договору.

У такому разі підприємство може отримати компенсацію фактичних витрат за сплачений за працівника ЄСВ у сумі 50%.

Втім, якщо відбудеться скорочення чисельності працівників або фонду оплати праці, право на компенсацію буде втрачено.

Що ж до суб’єктів малого підприємництва, то Порядок компенсації так само передбачає необхідність створення нових робочих місць та прийняття на роботу зареєстрованих безробітних.

Проте для отримання пільги варто пам'ятати про такі особливості:

  • працевлаштування за направленням центру зайнятості щонайменше на два роки;
  • виплата компенсації за кожен непарний місяць роботи з моменту працевлаштування (загалом компенсують 12 місяців за два роки).

Якщо до завершення цих двох років працівника звільнять, то потрібно буде повернути всі виплачені кошти (або до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, або до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю).

Єдиною можливістю уникнути повернення грошей є працевлаштування іншого зареєстрованого безробітного за направленням центру зайнятості до закінчення дворічного строку. Якщо встигнути зробити це швидше, ніж за 60 днів, виплати збережуться.

Зауважте: виплата компенсації за працевлаштування зареєстрованого безробітного можлива один раз на п’ять років (за умови, що особу за цей час не працевлаштовували з наданням компенсації інші роботодавці).

За матеріалами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок заяви про прийняття на роботу

Заява — це письмове офіційне повідомлення і/або прохання, яке подають на ім’я посадової особи, зазвичай — це керівник організації.
392559

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
40889

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді