Хвороба припала на відпустку: що робити з оплатою

Дізнайтесь, коли саме надати працівникові можливість «догуляти» відпустку

Хвороба припала на відпустку: що робити з оплатою

Кодекс законів про працю України (ст. 78) передбачає, що до щорічної відпустки не включають дні тимчасової непрацездатності.

Як діяти кадровику, якщо збіглися щорічна відпустка, хвороба та звільнення

Одночасно і Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (а. 5 ч. 2 ст. 22) передбачає, що, у разі настання тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, під час перебування у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, допомога надається у встановленому законом порядку.

Отже, якщо особа має підтвердження того, що хворіла під час відпустки (е-лікарняний), то роботодавець повинен вчинити за одним зі сценаріїв:

  • продовжити відпустку;
  • перенести залишок відпустки на інший період.

Як само вчинити, працівник та роботодавець вирішують за взаємною згодою.

Продовження або перенесення відбувається на таку кількість днів, кільки тривала непрацездатність.  Відповідний наказ видають на підставі заяви працівника та його лікарняного.

Зауважте: у разі перенесення відпустки важливо зробити це впродовж 12 місяців після закінчення робочого року, за який надавалась відпустка.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Відпустки — 2024», який відбудеться 20 червня. Спікер — шеф-редактор Експертус Кадри Ірина Житкова

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Відпустки — 2024

шеф-редактор Експертус Кадри

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6519

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
480765

Лікарняний сумісника: оплата та нарахування

Протягом року зазнали змін умови нарахування та оплати лікарняних сумісникам. Рекомендації експертів допоможуть уникнути помилок при оплаті тимчасової непрацездатності сумісників.
46328

Лікарняний по догляду за дитиною: умови надання й оплата

Хто може піти на лікарняний по догляду за дитиною? Як оплачується лікарняний по догляду за дитиною? Чи можливий лікарняний по догляду за дитиною в період відпустки? Чи надається лікарняний по догляду за дитиною батьку? Подробиці та нюанси як отримати лікарняний на дитину — у статті
77315

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді