Особливості звільнення працівників, яким не виповнилось 18 років

Звільнення повнолітнього та неповнолітнього працівника мають ряд відмінностей. Як звільнити особу молодшу 18 й не порушити законодавства?

Особливості звільнення працівників, яким не виповнилось 18 років

Трудовий договір з неповнолітнім працівником може бути розірваний на вимогу його батьків, усиновлювачів та опікунів, а також державних органів та службових осіб, на яких покладені нагляд та контроль за дотриманням законодавства про працю, якщо подовження його дії погрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Трудові відносини із неповнолітніми: що врахувати роботодавцю

Також трудовий договір з працівником, що не досяг 18 років, може бути розірваний з таких підстав:
  • за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП України);
  • у зв’язку із закінченням терміну дії трудового договору (п. 2 ст. 36 КЗпП України);
  • за ініціативою працівника (статті 38, 39 КЗпП України);
  • за ініціативою власника або уповноваженого ним органу (ст. 40, 41 КЗпП України).

У випадку якщо неповнолітній працівник звільняється за угодою сторін, у зв’язку із закінченням терміну дії трудового договору або за власною ініціативою, роботодавець дотримується загального порядку звільнення.

Держпраці нагадує, що звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи роботодавця допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. Крім того, звільнити неповнолітнього з підстав, зазначених в пунктах 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП, можна лише у виняткових випадках і з обов’язковим працевлаштуванням (ст. 198 КЗпП).

Джерело: ГУ Держпраці у Дніпровському регіоні

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106658

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122761

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді