Облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю: як отримати компенсацію

Зорієнтуємо у термінах звернення та вирішення питання

invalyd_01.11.jpg

Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю був затверджений Кабінетом Міністрів у 2023 році.

Компенсація за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю

Важливо, що цей Порядок поширюється на роботодавців, які працевлаштували особу з інвалідністю І або ІІ групи (на випадки працевлаштування осіб з інвалідністю ІІІ групи компенсація не поширюється). Йдеться про працевлаштування, починаючи з 29 серпня 2023 року.

У податковій службі пояснили, що мають на увазі під облаштуванням робочого місця:

Облаштування робочого місця — це комплекс заходів та засобів, вжитих роботодавцем для адаптації та розумного пристосування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю згідно з документом, в якому визначена така рекомендація, з урахуванням потреби такої особи. 

Компенсацію надають за придбані роботодавцем допоміжні засоби для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю. Розмір виплат може сягати:

  • 10 мінімальних заробітних плат — у разі працевлаштування особи з інвалідністю ІІ групи; 
  • 15 мінімальних заробітних плат — у разі працевлаштуванні особи з інвалідністю І групи.

Джерелами фінансування компенсації можуть бути кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та інших джерел, не заборонених законодавством.

Щоб отримати виплати, роботодавець повинен подати до центру зайнятості (за місцем провадження діяльності) заяву в паперовій або електронній формі та копії документів на підтвердження працевлаштування особи з інвалідністю та придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця.

Це слід зробити впродовж 90 календарних днів з моменту працевлаштування.

Після цього, протягом 10 робочих днів, ухвалюють рішення про надання компенсації. Про результати розгляду роботодавця повідомляють впродовж трьох робочих днів, і ще п'ять робочих днів може знадобитися на виплату компенсації на банківський рахунок.

За інформацією Головного управління ДПС у Житомирській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3567

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14611

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18967

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31822

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24272

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді