Роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден: варіанти дій і наслідки

Розвиток подій та їх оформлення залежить від того, хто ініціював призупинення трудових відносин

Роботодавець планує поновити дію трудового договору після призупинення, але працівник не згоден: варіанти дій і наслідки

Призупинення трудових відносин на час війни: алгоритм зі зразками

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. При цьому ініціатором призупинення дії трудового договору може бути як роботодавець, так і працівник.

Якщо ініціатором призупинення трудових відносин був роботодавець, в разі відновлення можливості забезпечити працівника роботою, він видає наказ для поновлення дії трудового договору та попереджає працівника. Строк попередження наразі законодавством не встановлено, але краще повідомити завчасно.

Крім того, в наказі про поновлення дії трудового договору можуть бути зазначені умови та порядок повернення до роботи працівника.

Якщо працівник не має можливості через військову агресію виконувати свою роботу, то повинен написати заяву про призупинення дії трудового договору вже за своєю ініціативою.

Пам’ятайте! Головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість виконання працівником відповідної роботи (приміром, було знищене житло, через що працівник змінив місце проживання).

Якщо ця умова не виконується, а працівник не може вийти на роботу з інших причин, то може скористатися правом на відпустку, в тому числі без збереження заробітної плати.

Важливо! У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ст. 12 Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX).

На час відсутності основного працівника роботодавець може прийняти на роботу іншого працівника за строковим трудовим договором.

Увага! Якщо у працівника немає підстав для призупинення дії трудового договору або відпустки, відсутність на робочому місці працівника буде фіксуватися як «прогул», а в разі, коли роботодавець не може зв’язатися із працівником — «відсутність з нез’ясованих причин».

Джерело: Фейсбук-сторінка Профспілки працівників авіабудування та машинобудування України

Колего, редакція Експертус Кадри продовжує працювати для Вас в умовах війни.

Разом ми робимо внесок у відновлення економіки нашої країни. Передплатіть зі знижкою 50% журнал «Кадровик-01» або експертно-правову систему «Експертус Кадри» чи навчання на базових курсах Вищої Школи Кадровика та Вищої Школи Асистента Керівника. Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі запитання не лише під час воєнного стану, а й після Перемоги!

Все буде Україна!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15996

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12304

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122553

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254716

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2220

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді