Берете на роботу учня на час канікул? Будьте обачними!

Такі працівники мають особливі пільги

Берете на роботу учня на час канікул? Будьте обачними!

На початку літніх канікул Держпраці нагадала роботодавцям основні правила влаштування на роботу неповнолітніх.

Трудові відносини з неповнолітнім

Так, Кодекс законів про працю України дозволяє громадянам працювати з 16 років (як виняток та за згодою одного з батьків можна прийняти на роботу 15-річну особу). Крім того, КЗпП дозволяє навіть працю з 14 років — для здобувачів освіти та коли йдеться про виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання (у вільний від навчання час, за згодою одного з батьків).

Для неповнолітніх працівників встановлено низку пільг. Насамперед це — скорочена тривалість робочого часу

  • 24 години на тиждень — для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул);
  • 36 годин на тиждень — для осіб віком від 16 до 18 років.

Зауважте: заробітна плата при цьому виплачується в такому ж розмірі, як і дорослим працівникам за повної тривалості робочого часу.

Прийняттю такого працівника на роботу має передувати медичний огляд. Також не забувайте, що з усіма неповнолітніми працівниками обов'язково укладають саме письмовий трудовий договір, а на підприємстві ведуть спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років.

Використання праці неповнолітніх заборонене, коли йдеться про: 

  • нічні роботи;
  • надурочні роботи та роботи у вихідні;
  • важкі роботи;
  • роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці;
  • підземні роботи.

Працівники молодше 18 років також мають пільги стосовно відпусток: так, щорічний перепочинок надається у зручний для працівника час та триває 31 календарний день.

За інформацією Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді